Hoe nuttig is een waterontharder?

De waterontharder is populair. Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om een waterontharder in hun woning te laten plaatsen. Alleen hoe nuttig is een waterontharder? In deze blog duiken we in de waterontharder. Heeft het nut om een waterontharder kopen te overwegen, of is een waterontharder een verspilde investering?

Allereerst is het belangrijk om te snappen wat een waterontharder doet. Een waterontharder zorgt ervoor dat het water uit de kraan minder hard is, zodat water een zogeheten lagere PH waarde krijgt. Hoewel het in Nederland de taak is van de waterbedrijven om ervoor te zorgen dat het water een bepaalde lage PH waarde heeft, kan een waterontharder toch nuttig zijn. Een waterontharder heeft als voornaamste  voordeel dat het ervoor zorgt dat het water uit de kraan praktisch kalkvrij is. Heb je dus (veel) last van kalk, dan is een waterontharder het overwegen waard.

Voordelen waterontharder

Hoewel waterbedrijven er dus voor zorgen dat het water al voldoet aan de wettelijk toegestane PH waardes voor de gezondheid, zorgt een waterontharder er dus vooral voor dat het water kalkvrij wordt. Hierdoor heb je in de badkamer geen aanslag meer op je tegels, kranen en douchewanden. Ook zou het ervoor moeten zorgen dat bijvoorbeeld leidingen van je vaatwasser minder verkalken, wat de levensduur van je vaatwasser, maar ook je wasmachine, koffieautomaat en waterkoker kunnen verbeteren.

Nadelen waterontharder

Het grootste nadeel van een waterontharder zijn de kosten. De investering is vrij fors, denk aan gemiddeld €1.500, terwijl je er niet direct iets mee bespaard. Wel heb je er direct profijt van omdat er geen kalkaanslag meer zichtbaar is, alleen de besparing is vooral gericht op de lange termijn en gericht om hoger comfort. Ook heeft een waterontharder wat onderhoud nodig, maakt het apparaat een beetje geluid en moet je periodiek het zout bijvullen om de werking van de waterontharder te blijven garanderen.

Ons oordeel

Hoewel wij vooral energiebesparende investeringen sterk adviseren, is een waterontharder enerzijds een luxe investering voor meer comfort, anderzijds zal het de levensduur van veel duurdere apparaten in huis verlengen. Het is een investering die je zowel met je hart als je hoofd moet maken. Het zal financieel iets opleveren, maar denk vooral ook aan het comfort van kalkvrij water in de douche bijvoorbeeld en oordeel voor jezelf of dat de investering waard is.