Opslag per kWh (inkoopvergoeding)

Bij dynamische energieleveranciers wordt er altijd een opslag per kWh gehanteerd; de extra kosten die je betaald bovenop de inkoopprijs per kWh, de energiebelasting en de BTW. Dit wordt soms de opslag per kWh en soms de inkoopvergoeding per kWh genoemd. Hoewel de opbouw van de kosten voor alle energieleveranciers anders is, bevat de opslag vaak kosten die nodig zijn om de stroom te kunnen leveren.

Wat is de inkoopvergoeding?

  1. Onbalanskosten: Dit zijn kosten die ontstaan wanneer er een onverwacht verschil is tussen de vraag naar elektriciteit en het beschikbare aanbod. De leverancier dekt deze kosten om een stabiele energielevering te waarborgen.
  2. Landelijk transport van gas: Kosten die gepaard gaan met het transport van gas over het landelijke netwerk worden ook meegenomen in de inkoopvergoeding.
  3. Vergroening met GVO’s en CO2-compensatie: Soms investeert de leverancier in groene energie door middel van Garanties van Oorsprong (GVO’s) en CO2-compensatie, wat bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.
  4. Risico’s en handelingskosten van derden: Deze kosten dekken eventuele risico’s en kosten die ontstaan door het werken met externe partijen in de energiemarkt.

Jaarlijkse herijking voor nauwkeurige kosten

Om ervoor te zorgen dat klanten eerlijke tarieven betalen, wordt de inkoopvergoeding jaarlijks herijkt bij leveranciers op basis van de werkelijke kosten. Dit biedt transparantie en zorgt ervoor dat klanten alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk verbruiken.