Wat zijn negatieve energieprijzen?

Kun je stroom verbruiken en daar zelfs voor betaald worden? De laatste tijd is dit verschijnsel vaak in het nieuws. Het klopt inderdaad dat, als je een dynamisch energiecontract hebt, je betaald kunt krijgen voor het verbruiken van stroom. Dit noemen we de negatieve stroomprijzen. De prijzen die voor het verbruik van elektriciteit worden berekend, dalen onder het tarief van 0 euro. In de praktijk gaan energieleveranciers klanten met een dynamisch energiecontract betalen om stroom te verbruiken. Maar het is niet altijd voordelig. Want als je zonnepanelen hebt en stroom teruglevert aan je energieleverancier, moet je voor je overschot betalen.

Het ontstaan van negatieve energieprijzen

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract (gehad) met vaste energieprijzen. Toch is dat niet hoe de energiemarkt werd. De spotmarkt voor energie werkt aan de hand van stroomprijzen die ieder uur veranderen. Hoe laag of hoog de prijs wordt, is afhankelijk van vraag en aanbod naar energie. Is er veel duurzaam opgewekte energie aan de hand van zonne-energie of windenergie en vragen huishoudens weinig stroom? Dan ontstaan er negatieve energieprijzen.

Als de vraag naar stroom hoger is dan het aanbod aan stroom, dan wordt de stroomprijs in Nederland ook hoger. In Nederland zijn er steeds meer huishoudens en bedrijven die zonnepanelen hebben. Ook het aantal windmolens flink toe. Goed voor het milieu en het klimaat, want daardoor is ons stroom steeds vaker groener en goedkoper. Maar het aanbod aan energie is lastig zelf in de hand te houden. Om deze reden gebeurt het dat er meer stroom is opgewekt dan we als consument nodig hebben. Dit noemen we overproductie. Daardoor kan er een negatieve stroomprijs ontstaan, waardoor je geld toe krijgt als je energie verbruikt en een dynamisch contract hebt.

Negatieve stroomprijzen in je voordeel gebruiken

Een dynamisch contract kan dus in je voordeel werken als er meer stroom wordt aangeboden dan er nodig is. Je kunt op verschillende manieren profiteren van dit verschijnsel. Bijvoorbeeld door vooral stroom te gebruiken als de stroomprijzen negatief zijn. ’s Middags is er vaak sprake van een negatieve stroomprijs. Wacht dus even met in de ochtend de wasmachine aan te doen, maar doe de was pas in de middag.

Daarnaast kun je gebruikmaken van slimme apparaten, zoals slimme vaatwassers. Door gebruik te maken van een timer of een uitgestelde start-functie, kun je de apparatuur zo instellen, dat deze automatisch aangaat tijdens de uren dat de kans op een negatieve stroomprijs het hoogst is. Ook als je een elektrische auto hebt, kun je voordeel halen uit de negatieve energieprijzen. Tijdens deze uren is het namelijk heel voordelig om je elektrische auto te laden. Het is dan zelfs mogelijk om je auto gratis op te laden.

Kunnen negatieve stroomprijzen ook nadelig zijn?

Negatieve stroomprijzen zijn niet voor iedereen voordelig. Als je je eigen zonne-energie opwekt aan de hand van zonnepanelen op je dak, kun je het overschot dat je produceert, terugleveren aan de energieleverancier. Dat gaat als producent geld kosten. Want in de praktijk moet je een vergoeding per kilowattuur betalen aan je energieleverancier. Dat wordt wel deels gecompenseerd aan de hand van de salderingslevering. Over het algemeen ga je pas betalen als de negatieve energieprijzen het punt van -0,15 eurocent per kilowattuur voorbij zijn. Om te voorkomen dat je met dit soort zaken geconfronteerd wordt, kun je het best zoveel mogelijk je eigen zonne-stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het verbruiken van energie tijdens de uren dat de energieprijzen negatief zijn. Zorg er wel voor dat je geen energie verspilt, want dan ben je niet echt groen bezig. Als de uurprijzen erg diep in het rood zitten, kun je het best je omvormer tijdelijk uitschakelen. Verder kun je ervoor kiezen overcapaciteit op te slaan in een thuisbatterij, zodat je deze later weer kunt gebruiken.