Heb je zonnepanelen aan het dak en denk je erover om een dynamisch energiecontract af te sluiten? Dan doe je er goed aan om je van tevoren hierin te verdiepen, want deze optie is niet voor iedereen het meest voordelig. Toch zijn er wel steeds meer consumenten die een dynamisch energiecontract afsluiten. Is het verstandig om zo’n contract af te sluiten als je zonnepanelen hebt? Wij zochten het uit.
Dynamisch energiecontract met zonnepanelen
Bij een dynamisch energiecontract heb je een energiecontract waarbij de prijzen voor stroom en gas meerdere keren per dag veranderen. Je hebt dus geen vast tarief, maar betaalt de prijs die op dat moment geld voor vraag en aanbod. Is er weinig vraag naar energie en genoeg aanbod, dan dalen de prijzen. Andersom kan ook: is er meer vraag dan aanbod, dan betaal je flink meer voor je rekening. Maar als het aanbod te groot is, kun je profiteren van negatieve stroomprijzen en kun je geld toe krijgen als je stroom verbruikt. Je kunt bij dit contract ook salderen, maar het werkt wel iets anders dan je van andere contracten gewend bent.
Salderen met een dynamisch contract
Heb je zonnepanelen, dan wekken deze stroom op als de zon schijnt. Deze energie kun je meteen gebruiken voor het opladen van je elektrische auto of het doen van de was. Het deel dat je niet nodig hebt, lever je terug aan het net. Maar als je zonnepanelen niets opwekken, dan neem je elektriciteit af van je energieaanbieder. Elke kilowattuur die je teruglevert, kun je afstrepen van je energieverbruik. Zo betaal je alleen voor wat je wel verbruikt. Maar het terugleveren werkt wel anders bij een dynamisch energiecontract.
Vergoeding voor teruggeleverde stroom
Als je meer teruglevert dan je hebt verbruikt, kun je niet salderen. Je krijgt wel een vergoeding per kilowattuur aan opgewekte stroom. Omdat de prijzen van een dynamisch energiecontract steeds weer veranderen, kunnen de vergoedingen voor een kilowattuur teruggeleverde zonnestroom ook verschillen. Bij een traditioneel contract krijg je een vaste vergoeding. Bij een dynamisch contract is de vergoeding van de energieprijs die op dat moment geldt.
Wek je in de middag veel zonne-energie op, dan krijg je dus mogelijk minder geld dan als ’s avonds de zon niet schijnt. Om deze reden kun je niet een-op-een terugleveren en ontstaat er een verschil tussen de kosten van het verbruik van energie en de vergoeding die je krijgt voor het opwekken van zonne-energie.
Is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen een goed idee?
In de praktijk ligt de terugleververgoeding voor je zonne-energie meestal lager dan de prijs die je betaalt voor stroom. Daardoor kan dit energiecontract voor mensen met zonnepanelen nadelig uitpakken. Maar dat betekent niet dat dit energiecontract een slecht idee is.
Als je standaard meer verbruikt dan je teruglevert, ben je met een dynamisch energiecontract alsnog een stuk goedkoper uit. De energieprijzen liggen namelijk lager dan bij traditionele contracten. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, dan is een dynamisch energiecontract mogelijk alsnog het overwegen waard. Dat komt doordat je het hele jaar door elektriciteit teruglevert. Buiten de zomermaanden kun je profiteren van een hogere terugleververgoeding.
Ten slotte kan het ook zo zijn dat je evenveel verbruikt als dat je teruglevert. Dan is een variabel of vast contract doorgaans aantrekkelijker. De terugleververgoeding van deze contracten ligt namelijk iets hoger dan bij de dynamische contracten. Maar veel energieleveranciers rekenen nu een terugleververgoeding. Dat betekent dat je moet betalen om energie terug te mogen leveren. Het stroomnet zit overvol. Je kunt dus het beste de tarieven naast elkaar leggen om te beslissen met welk contract je het beste af bent.