Tibber energie review


4,8 van 5 sterren (op basis van 43 reviews)
Uitstekend91%
Heel goed7%
Gemiddeld0%
Slecht0%
Verschrikkelijk2%

Dit is Tibber

Voor wie de afgelopen periode goed heeft opgelet, zal het vast niet zijn ontgaan dat er een nieuwe speler op de Nederlandse energiemarkt is toegetreden. De Scandinavische energieleverancier Tibber genaamd. Wat Tibber zo uniek maakt, is dat ze niet werken met vaste prijzen, maar met dynamische prijzen. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik exact kan worden afgestemd op de energieprijzen op dat moment. Dit kan eenvoudig en snel middels een app voor je mobiel waardoor je alles snel en overzichtelijk in beeld hebt.

Tibber is een van oorsprong Noors en Zweeds bedrijf, wat al vanaf 2020 actief is bij onze oosterburen. Goed om te weten, is dat ze inmiddels ook in Nederland aardig aan de weg aan het timmeren zijn en met succes! Om je een idee te geven hoe Tibber exact werkt en wat de ervaringen zijn, hebben we een aantal zaken voor je verder uitgelicht.

Kosten

  • Maandelijkse verbruiksfactuur (geen voorschot)
  • €5.99 vaste kosten per maand
  • €0.0212 opslag per kWh

Salderen

  • Jaarlijks salderen
  • Opwek vs. verbruik jaarlijks verrekenen

Features

  • Tibber Grid Rewards
  • Tibber Pulse
  • Tibber app

De werkwijze van Tibber

Tibber werkt in tegenstelling tot wat veel andere energiemaatschappijen juist met de consument samen. Door middel van een superhandige app voor je telefoon heb je namelijk exact inzichtelijk hoe en wanneer jij het beste gebruik kunt maken van energie. Via de app kun je namelijk exact zien wat de actuele prijzen zijn, zodat je op basis hiervan juist wel of juist geen actie moet ondernemen. Zo kan het heel goed zijn, dat het het door de app wordt afgeraden om je auto op te laden tussen 20.00 en 21.00 omdat de prijs dan een stuk hoger ligt. Doordat je exact kunt inzien wat de prijzen doen, kun je op basis daarvan een planning maken en bepaalde zaken wellicht wat eerder of juist later doen.

Dynamische energieprijs Tibber

Het grote voordeel aan het gebruik van stroom via Tibber, is dat je altijd de beste prijs betaald. Tibber zorgt er namelijk voor dat je altijd stroom krijgt tegen de dan geldende inkoopprijs: de dynamische energieprijs. Dit zorgt ervoor dat het niet alleen transparant is, maar je ook direct profiteert van een lagere prijs. Deze combinatie maakt het, dat je niet alleen perfect kunt timen wanneer je wel of geen energie vraagt vanuit het netwerk en je direct weet welke kosten ermee gemoeid gaan. Uiteraard ontkom je er niet altijd aan om ook op pieken gebruik te maken van stroom, maar het is op deze manier wel veel beter te reguleren.

Kosten

Bij Tibber betaal je abonnementskosten van €5.99 per maand voor stroom (en eventueel €5.99 per maand voor gas). Daarnaast betaal je een opslag per kWh van €0.0212. Deze opslag bevat de kosten die Tibber maakt voor onbalans op het stroomnet én bij Tibber krijg je over al je gebruikte kWh een Garantie van Oorsprong om te garanderen dat al je verbruikte stroom 100% groene duurzame stroom is.

Bij Tibber ontvang je maandelijks een verbruiksfactuur. Anders dan bij concurrenten als Zonneplan, betaal je dus niet een vast maandelijks voorschot, maar betaal je iedere maand precies je totale verbruikskosten. Dit heeft als voordeel dat je geen verrassingen krijgt bij de jaarlijkse afrekening, maar heeft als nadeel dat je kosten iedere maand fluctueren. In de winter is stroom traditioneel duurder, dus die maanden zal je meer per maand moeten betalen dan in de zonnige zomermaanden. Kan je huishoudboekje hier tegen, dan vinden wij dat een absoluut pluspunt van Tibber.

Salderen

Wanneer je zonnepanelen hebt, mag je met de salderingsregeling al je opgewekte kWh verrekenen met je verbruikte kWh. Bij Tibber gebeurt de verrekening jaarlijks. Dat is de meest gewenste methode, omdat je in de zomer waarschijnlijk veel meer opwekt dan je verbruikt en in de winter juist andersom. Sommige leveranciers verrekenen maandelijks; dat is dan dus zeer nadelig. Gelukkig doet Tibber het verrekenen dus jaarlijks.

Wel werkt het bij een leverancier met dynamische energieprijzen iets anders dan bij een vast of variabel contract. De verrekening gebeurt namelijk op basis van de prijs waarvoor je de opgewekte energie hebt teruggeleverd versus de prijs van je verbruikte energie. Heb je 3.000 kWh opgewekt tegen een tarief van €0.25 en 3.000 kWh verbruikt tegen een tarief van €0.30, dan moet je het verschil alsnog betalen. Het kan echter ook andersom zijn en dan heb je nog éxtra voordeel bij een dynamische leverancier. Ook wanneer je meer opwekt dan verbruikt of juist minder opwekt dan verbruikt, ben je met een dynamisch energiecontract voordeliger uit!

Features van Tibber


Reviews van Energieprijzengids.nl bezoekers

4,8 van 5 sterren (op basis van 43 reviews)

Tibber bespaart echt!

mei 21, 2024

Ik ben nu meer dan een jaar bij Tibber en heb nauwkeurig bijgehouden wat ik per maand verbruik en produceer (ik heb ook zonnepanelen). Ik heb in het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd, en 1 ding weet ik zeker: Ik ga nooit meer terug naar een vast or variabel contract. Dit zijn mijn conclusies over het hele jaar 2023:

1:Dynamische contracten zijn echt gunstiger

2:Naarmate je elektriciteit verbruik omhoog gaat wordt het gunstiger om naar een dynamisch tarief over te stappen

3:Zelfs met zonnepanelen is er een voordeel maar kleiner dan zonder zonnepanelen

Vond je dit een zinvolle review en overweeg je over te stappen? Gebrukk dan mijn code: tximfbid

Hebben we allebei voordeel bij!

Eric

Gewoon goed

maart 28, 2024

Nu ongeveer 1,5 jaar klant bij Tibber.

Zeer tevreden en al veel geld bespaard, zeker in de tijd dat andere leveranciers gewoon het maximale prijsplafond a € 0,40 per KwH berekenden en Tibber gemiddeld de helft.

Geen telefonische klantenservice maar snel snel en correct geholpen via helpdesk mail en app

Je betaald wat je verbruikt dus geen voorschot gewoon je actuele verbruikt. De app ziet er ook erg goed en overzichtelijk uit. En je kan met het shoptegoed leuke slimme gadgets kopen en koppelen aan je tibber app. Wil jij ook 50 euro shop tegoed gebruik dan de volgende welkomscode bij het afsluiten van je contract: lmhzsxxg

Jari

Tibber.. 👌

maart 21, 2024

Ik gebruik tibber sinds 1 jaar en ben blij met tibber als energieleverancier. Ze hebben dit als een pakket als het gaat om dynamisch tarief en realtime zichtbaarheid van het gebruik. Ook met zonnepanelen is het voordelig. ik zal de komende maanden zien of de terugkeer van elektriciteit me enige besparing oplevert.

Als je ook lid wilt worden van tibber, maak dan gebruik van mijn verwijzingscode om 50 euro korting te krijgen in de tibber-winkel.

verwijzingscode: gnmam2ad

Abdul khadar

Tibber heeft mij geld bespaard!

februari 29, 2024

Ik zit nu een jaar bij Tibber en het bevalt mij zeer goed. Ik ben nog nooit duurder uit geweest dan met een andere contractvorm. Juist veel kosten ermee bespaard!

Een duidelijke en goed werkende app waar de tarieven makkelijk in te zien zijn.

Uiteraard blijft het wel een gokje t.o.v. een vast contract, want als er iets geks gebeurd en de prijzen omhoog vliegen, dan ga je dat direct merken. Maar de verwachting is niet dat dit gaat gebeuren. En zoals gezegd, wij hebben al een aardig bedrag bespaard in een jaar tijd.

Je zit bij Tibber nergens aan vast, als het niet bevalt kan je na een maand ook weer terug overstappen naar een andere maatschappij.

Wil je het ook proberen? Gebruik de code ge1tkpeg en dan krijgen wij beide 50 euro shoptegoed in de Tibber store. Gelijk een leuke start!

Wilfred

Eerlijk vergelijk tussen Tibber en een vast contract: Mijn besparing in 2023!

februari 24, 2024

Ik ben nu meer dan een jaar bij Tibber en heb nauwkeurig bijgehouden wat ik per maand verbruik en produceer (ik heb ook zonnepanelen). Omdat salderen met een dynamisch contract iets anders werkt (je krijgt een iets lagere prijs terug voor terug levering dan dat je het inkoopt) wilde ik weten of een dynamisch contract nu echt goedkoper was. Hier is mijn data!

Over heel 2023 :

1. Jaarverbruik 5970 kWh, waarvan in 4813kWh ingekocht heb bij Tibber en 1157kWh direct verbruikt van de zonnepanelen

2. De 4813 kWh ingekocht bij Tibber koste mij 0.294 Euro/kWh. Totaal: 1415 Euro incl BTW

3. De 3641 kWh teruggeleverd aan Tibber heeft Tibber van mij gekocht voor een prijs van 0.263 Euro/kWh. Totaal 956.19 Euro incl BTW

Tussen conclusie: vergeleken met een variabel of vast tarief heb ik dus 3641×0.031 = 112.89 euro meer betaald door het verschil in prijs tussen inkoop en teruglevering van elektriciteit. Daar komen nog de jaarlijkse vaste kosten voor de app bij van Tibber : 48 euro.

Dus in eerst instantie kost een dynamisch contract 160.89 euro (112.89+48) meer dan een variabel of vast contract, puur door de intrinsieke karakteristieken van een dynamisch contract.

Echter de gemiddelde elektriciteitsprijs in 2023 was 0.43 euro/kWh. Door het prijsplafond was deze 0.40 euro/kWh. Dit betekent dat per ingekochte kWh ik in 2023 10.6ct goedkoper uit was bij Tibber.

1: Had ik geen zonnepanelen gehad dan was dat een jaarbesparing van 632 Euro!!! (5970×0.106)

2: Met zonnepanelen, met een prijs van 0.40kWh voor inkoop en teruglevering zou ik 468 Euro hebben moeten bijbetalen. Mijn jaarrekening is echter 281.41 euro incl de vaste kosten van 142.58 euro. Een besparing van 187 Euro op jaarbasis

Wil je overstappen naar Tibber? Gebruik dan deze code op bij Tibber een nieuw contract af te sluiten: vwqbvu6m. Daar hebben we allebei vijftig euro voordeel van en jij kunt voor dat geld de Tibber Pulse aanschaffen die real time je energieverbruik meet! Superhandig!

Conclusie:

1: Dynamische contracten zijn echt gunstiger

2: Naarmate je elektriciteit verbruik omhoog gaat wordt het gunstiger om naar een dynamisch tarief over te stappen

3: Zelfs met zonnepanelen is er een voordeel maar kleiner dan zonder zonnepanelen

Eric

Geef zelf een review