Energieleveranciers

Er zijn in Nederland een gigantisch aantal energieleveranciers op de markt. Bij Energieprijzengids.nl focussen we ons op aanbieders van dynamische energieprijzen. Om hier meer inzicht in te geven, hebben we van de meest bekende energie bedrijven een review geschreven. Hierbij kijken we naar het DNA van het bedrijf en hebben hier vervolgens de ervaringen over opgezocht en voor je onder elkaar gezet.

Onder het overzicht hebben we een FAQ met veelgestelde vragen over dynamische energieprijzen en de dynamische energiecontract leveranciers opgesteld. Hier staat ook meer uitleg over de opbouw van de kosten die je betaald naast de variabele kosten per kWh voor het verbruik wat je hebt.

⚡️ Aanbieder
Onze score
Kosten
Pluspunten
Bezoek ➜
Tibber
€5.99 p/m 
€0.0180 p/kwh
App is de beste in de markt: smart home & verbruiksmanager
NextEnergy
€5.00 p/m
€0.0183 p/kwh
Extra aanbod voor klanten bv. thuisbatterij
Frank Energie
€7.01 p/m
€0.0201 p/kwh
Goede app, stimuleert Smart Home
Budget Energie
€5.99 p/m
€0.0174 p/kwh
Grote aanbieder, ook vast & variabel mogelijk 
Zonneplan Energie
€6.25 p/m
€0.0165 p/kwh
Eigen producten (laadpaal, zonnepanelen)
ANWB Energie
€7.00 p/m
€0.0413 p/kwh
Onderdeel van ANWB

Veelgestelde vragen

Dynamische energieprijzen uitgelegd

Dat de energieprijzen vandaag de dag extreem fluctueren, dat moge duidelijk zijn. Niet voor niets kiezen er daarom ook steeds meer mensen voor om op basis van het uurtarief energie in te kopen. Hierdoor weet je zeker dat je nooit teveel betaald en betaal je dus het actuele tarief. Om je een idee te geven welke voordelen dit allemaal heeft, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Er is natuurlijk niets zo belangrijk als het vergelijken van verschillende aanbieders met elkaar. Dat geldt overigens niet alleen voor onze energiecontracten, maar voor alles waarbij we meerdere keuzes hebben. Het is namelijk heel gemakkelijk om bij je huidige aanbieder te blijven omdat je hier al jaren zit. Toch zal je zien, dat wanneer je hier actief mee aan de slag gaat je wel degelijk flink wat euro’s per jaar kunt besparen.

- Altijd de actuele prijs

Wanneer jij een contract afsluit met een vast tarief, dan weet je natuurlijk altijd waar je aan toe bent. Toch heeft dit als grote nadeel, dat je bij een prijsdaling niet profiteert. Dit is met een energiecontract tegen inkoopprijs dus wel het geval. De energie wordt namelijk tegen het uurtarief aan je ‘verkocht’, waardoor je dus bij een eventuele prijsdaling direct profiteert. Zo hoef je dus nooit bang te zijn dat je teveel betaald, want ook bij een stijging betaal je de prijs die op dat moment geldt. Kortom, ontzettend transparant dus.

- Je kunt zelf de tarieven in zien

De meeste aanbieders die op deze manier werken, hebben de mogelijkheid om middels een app of via het internet exact te zien wat de tarieven voor die dag zijn en ook wat de verwachting is. Op deze manier weet je dus exact wanneer het verstandig is om misschien juist even niet te douchen of juist wel. Door je een duidelijk inzicht te geven in de tarieven, kun je zelf nog gerichter invloed uitoefenen op je energiekosten. Zo kom je niet snel meer voor een verrassing te staan en weet je ook wat je kosten zowel maandelijks als dagelijks zijn.

- Kijk niet alleen naar de energieprijzen

Wanneer jij de goedkoopste energie mogelijkheden met elkaar wilt vergelijken, dan is het allereerst goed om niet alleen te kijken naar de prijzen voor gas en licht per kuub en kWh. Er zijn namelijk nog veel meer facetten die uiteindelijk de prijs bepalen. Hierbij is het van belang ook te kijken naar het vastrecht en ook de leveringskosten per dag. Onderaan de streep maken deze beide kosten namelijk vaak het verschil. Staar je dus daarom ook nooit blind op puur en alleen de prijs van gas en licht, maar kijk ook naar alle bijkomende kosten, vaak het vastrecht genoemd. Dit kan je namelijk uiteindelijk een hoop teleurstelling voorkomen.

- Je zit nergens aan vast

Het grote voordeel aan een dergelijk contract, is dat je niet vastzit aan een contract voor een langere periode. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat wanneer je voorschot natuurlijk een stuk lager ligt, dan het daadwerkelijke verbruik, je een afrekening ontvangt. Niet voor niets is het dus ook altijd belangrijk om te kijken wat je gemiddelde jaarverbruik is en op basis daarvan je voorschot bepalen. Nog meer lezen over dynamische energieprijzen? Lees ook onze blog over: "Wat zijn dynamische energieprijzen?"

Wat omvat de inkoopvergoeding?

  1. Onbalanskosten: Dit zijn kosten die ontstaan wanneer er een onverwacht verschil is tussen de vraag naar elektriciteit en het beschikbare aanbod. De leverancier dekt deze kosten om een stabiele energielevering te waarborgen.
  2. Landelijk transport van gas: Kosten die gepaard gaan met het transport van gas over het landelijke netwerk worden ook meegenomen in de inkoopvergoeding.
  3. Vergroening met GVO's en CO2-compensatie: Soms investeert de leverancier in groene energie door middel van Garanties van Oorsprong (GVO's) en CO2-compensatie, wat bijdraagt aan een duurzamere energievoorziening.
  4. Risico's en handelingskosten van derden: Deze kosten dekken eventuele risico's en kosten die ontstaan door het werken met externe partijen in de energiemarkt.

Jaarlijkse herijking voor nauwkeurige kosten

Om ervoor te zorgen dat klanten eerlijke tarieven betalen, wordt de inkoopvergoeding jaarlijks herijkt bij leveranciers op basis van de werkelijke kosten. Dit biedt transparantie en zorgt ervoor dat klanten alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk verbruiken.
De vaste kosten per maand bij energieleveranciers zijn de kosten die onafhankelijk zijn van je energieverbruik en die je maandelijks betaalt voor het gebruik van hun diensten en het beheer van je energiecontract. Deze kosten omvatten verschillende aspecten die bijdragen aan de service die de leverancier biedt aan zijn klanten.

Overzicht van de Vaste Kosten:

  1. Servicekosten: Deze kosten dekken de algemene diensten die de leverancier aanbiedt, zoals klantenservice, facturering en administratie. Het zorgt ervoor dat de leverancier kan blijven investeren in het verbeteren van hun dienstverlening en het ondersteunen van klanten.
  2. Platformkosten: Energieleveranciers bieden vaak een innovatief platform waarmee klanten hun energieverbruik kunnen volgen, hun energiekosten kunnen beheren en zelfs kunnen profiteren van slimme energiebesparende tips. De platformkosten dekken de ontwikkeling en het onderhoud van dit platform.
  3. Digitale diensten: Leveranciers investeren in digitale diensten om klanten te voorzien van een naadloze ervaring bij het beheren van hun energiecontract. Dit omvat bijvoorbeeld de mobiele app en eventuele online tools die beschikbaar zijn voor klanten.
  4. Innovatie en ontwikkeling: Leveranciers zijn constant bezig met het verbeteren van hun diensten en het ontwikkelen van nieuwe innovatieve oplossingen op het gebied van energiebeheer. Een deel van de vaste kosten wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling om deze doelen te bereiken.