Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs

In Nederland komt het de laatste tijd geregeld voor, negatieve stroomprijzen. Het houdt in dat als je een dynamisch energiecontract hebt, je betaald kunt krijgen voor het verbruiken van energie. Het kan daardoor aantrekkelijk zijn om je was niet in de ochtend te doen, maar op het moment dat de energieprijzen negatief zijn. Dit is meestal rond het middaguur het geval. Maar als je zonnepanelen hebt en je eigen energie opwekt, heb je op zonnige dagen een overschot. Je kunt de energie dan terugleveren aan je energieleverancier. Omdat de energieleverancier ook zelf te veel stroom heeft en deze niet kwijt kan op het stroomnet, moet je daarvoor een vergoeding aan je energieleverancier betalen. Consumenten zitten daar vaak niet op te wachten en kiezen daardoor voor draconische maatregelen zoals het uitschakelen van zonnepanelen.

Omvormer of zonnepanelen en de negatieve stroomprijs

Als de energieprijzen negatief zijn, is dit niet meteen een reden om je zonnepanelen en omvormer uit te zetten. Er zijn huishoudens die de apparatuur om energie mee op te wekken uitschakelen, als de energieprijzen negatief zijn. Op die manier kan voorkomen worden dat je een terugleververgoeding aan de energieleverancier moet betalen. Groen doen moet immers lonen en voor veel huishoudens voelt zo’n terugleververgoeding als ‘een straf’ omdat ze zonnepanelen hebben. Toch loopt het niet de praktijk, zo’n vaart niet. Meteen je zonnepanelen uitschakelen bij een negatieve energieprijs kan namelijk nadelig zijn voor het systeem.

Geld ontvangen bij negatieve stroomprijzen

Soms gebeurt het dat consumenten betaald krijgen voor het verbruiken van stroom. Als er meer stroom op het stroomnet zit dan nodig, duiken de tarieven onder de 0 euro. We spreken dan van negatieve stroomprijzen. Echt betalen voor het terugleveren en dus verlies maken, komt maar zelden voor. Dat komt vooral door de energiebelasting. Ook als de stroomprijzen negatief zijn, betaal je namelijk alsnog 0,13165 euro per kilowattuur aan energiebelasting. Pas als de prijzen lager zijn dan dit bedrag, krijgen consumenten echt een vergoeding voor het verbruiken van energie.

Kom je voorbij dat bedrag, dan zijn er ook huishoudens die ervoor kiezen om hun zonnepanelen meteen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs. Bij een negatieve stroomprijs van een paar cent, kom je door de energiebelasting niet meteen in de problemen. Pas als je voorbij de prijs van de energiebelasting per kilowattuur komt, moet je echt betalen voor teruggeleverde stroom. In de praktijk komt dat niet vaak voor.

Kan zonnepanelen of omvormer uitschakelen kwaad?

Uit angst voor hoge kosten als gevolg van de terugleververgoeding die je aan de energieleverancier moet betalen als je een dynamisch contract hebt, zijn er veel mensen die besluiten om de omvormer of zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs. Dat lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, omdat je dan zeker weet dat je niet voor extra kosten komt te staan. Maar in technisch opzicht is het niet aan te raden om je zonnepanelen steeds uit te schakelen als je een negatieve stroomprijs hebt.

De omvormer kan door het uit- en inschakelen namelijk te maken krijgen met piekbelasting. Dat leidt er uiteindelijk toe dat je zonnepanelen minder lang mee gaan en sneller aan vervanging tot zijn. Wel zijn er sommige aanbieders die dit zelf aanbieden met behoud van garantie op de omvormer, zoals Zonneplan bijvoorbeeld. Dan is het vanzelfsprekend wel veilig en kan het geen kwaad.

Hoe ga je op de juiste manier om met negatieve stroomprijzen?

Het advies van experts is dan ook om niet steeds je zonnepanelen in- en uit te schakelen bij negatieve stroomprijzen. De markt is daarop niet ingericht. Je kunt beter de energie die je zelf opwekt, gelijk verbruiken. Is de stroomprijs negatief, dan kun je het best de energie meteen verbruiken door grootverbruikers aan te zetten. Zet dus op dit soort momenten de vaatwasser aan of laad je elektrische auto op. Op deze manier kun je slim omgaan met negatieve energieprijzen. Je kunt er ook voor kiezen om aan de hand van je thuisbatterij tijdelijk een overschot aan groene stroom op te slaan. Dat is een stuk duurzamer dan het voortdurend in- en uitschakelen van je apparatuur om zonnestroom op te wekken.