Soms valt de productie van zonne-energie en windenergie in Nederland stil. Er zijn namelijk periodes van weinig zon en weinig wind. Dat is slecht nieuws voor de opbrengsten van duurzame energie. Als er namelijk minder duurzame energie wordt opgewekt dan er vraag naar is, gaan de prijzen omhoog. Met name de consumenten met een dynamisch energiecontract, merken dat. Is er weinig zon en weinig wind voor een langere periode, dan spreken we van dunkelflaute. Dit vertaalt zich naar het Nederlands als ‘duisterluwte’ en is van invloed op je stroomrekening.
Wat is een dunkelflaute?
Kijk je naar buiten en zie je dat de dagen zeer grijs zijn, terwijl het ook nog eens niet waait? Dan wordt er amper zonne-energie via zonnepanelen opgewekt. Ook de windmolens komen stil te liggen, waardoor ook daarmee weinig windenergie wordt opgewekt. Als dit sombere weer langer aanhoudt, spreken we van een ‘Dunkelflaute’ en dat merk je aan de energieprijzen.
Een gebrek aan zon en wind leidt tot een laag rendement aan duurzame energie. De term ‘Dunkelflaute’ slaat dan ook op de combinatie van weinig wind bij donker weer. Tijdens zulke periodes gaan de prijzen van energie door het dak. Met name bij de consumenten die een dynamisch energiecontract hebben, vallen de klappen meteen. Maar ook de vaste contracten worden duurder door dit soort periodes. Dunkelflautes komen vaker voor en leiden meestal niet tot problemen. Meestal nemen de energiecentrales het dan over. Maar in Duitsland en België zijn de problemen wel goed te merken, nu de kerncentrales zijn gesloten. Nu er weinig voor in de plaats is gekomen, is het soms dringen op de energiemarkt.
Waarom leidt duisterluwte tot hogere energieprijzen?
Zo zijn er perioden geweest waarbij de stroomprijzen door het dak gingen. In korte tijd kan de energieprijs tot wel vier keer zo hoog worden. Heb je een dynamisch energiecontract, dan merk je dat meteen. De variabele en dynamische energiecontracten kennen een tarief, afhankelijk van de groothandelsmarkt. Stijgen de tarieven doordat er meer vraag naar energie is, terwijl het aanbod laag is, dan gaan de prijzen (fors) stijgen. En dat zie je terug op je energiefactuur.
De dynamische contracten hebben een tarief dat om de paar uur verandert. Staan de energieprijzen negatief, dan krijg je geld terug als je stroom verbruikt. Maar hebben we last van een dunkelflaute? Dan moet je flink betalen voor je energiecontract, doordat de hogere energietarieven meteen van kracht zijn. Het stroomverbruik in de gaten houden is dan de beste manier om hoge kosten tegen te gaan.
Consumenten die een vast contract hebben, hebben het minste last van dit weerfenomeen. De stroomprijs blijft minstens één jaar en soms zelfs drie jaar hetzelfde. De effecten van Dunkelflaute merk je dan niet meteen op je energierekening.
Energieverbruik aanpassen
Heb je wel een variabel of dynamisch energiecontract, dan kun je ook zelf iets doen aan de hoge stroomprijzen. Zeker als je een dynamisch energiecontract hebt. Je kunt namelijk je energieverbruik in de gaten houden. Zijn er in de zomer negatieve stroomprijzen, dan krijg je geld toe als je stroom verbruikt. Er zijn regelmatig dagen waarbij het aanbod groter is dan de vraag. Je kunt er dus voor kiezen om in tijden van duisterluwte nog even te wachten met het opladen van je elektrische auto of het gebruik van de wasmachine. Is het een dag mooi weer? Verbruik juist dan meer energie, want zo profiteer je van de lage tarieven. Je kunt dus het beste energie verbruiken als de stroom goedkoop en duurzaam is. Dan hoef je minder energie te verbruiken tijdens de duisterluwte. Het weerbericht volgen is daarmee het beste advies dat we kunnen geven.