Boerderij verduurzamen: beter voor milieu en portemonnee

Heb je een boerderij en kamp je met hoge energiekosten? Dan zijn er veel bespaartips te vinden die te maken hebben met verwarmen, isoleren en ventileren. Ook kan kijken naar de mogelijkheden om je eigen groene energie op te wekken. Vaak is er een groot dakoppervlak of ruimte rond de boerderij die geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. We zetten hier de tips waarmee je je boerderij kan verduurzamen voor je op een rij.

Verduurzaming van je boerderij

In boerderijen verdwijnt vaak veel warmte naar de nok. Beperk het verwarmen van ruimtes tot de kamers die je daadwerkelijk gebruikt om het warmteverlies te beperken. Door leidingisolatie en radiatorfolie achter je radiatoren te plaatsen minimaliseer je het warmteverlies in de meest gebruikte ruimtes. Je boerderij verduurzamen doe je verder door te beginnen met de isolatie van ruimtes waar je veel verblijft. Soms is het belangrijk om eerst optrekkend vocht aan te pakken dat via de fundering naar de muren gaat. Heb je eenmaal geïsoleerd, dan is een goede ventilatie van je boerderij extra belangrijk om de luchtkwaliteit te garanderen.

Aanschaf van zonnepanelen zonder investeren

Het is heel lonend om uit te zoeken of je zonnepanelen op het dak van je boerderij mag plaatsen. De gemeente kan je vertellen of je omgevingsvergunningsplichtig bent. Dankzij btw-teruggaveregelingen en een constructie voor het kopen van zonnepanelen zonder investeren kan je de kosten laag houden. Er zijn mogelijkheden om zonnepanelen te laten plaatsen die je op afbetaling aanschaft. Je betaalt dan een maandelijks bedrag en begint meteen met het terugverdienen van de zonnepanelen en het verlagen van je energiekosten. Aan het eind van het traject zijn de zonnepanelen van jou.

Ook interessant:   Nieuw energiecontract

Lagere kosten met zonnepanelen

Een van de organisaties waar je zonnepanelen op afbetaling kan kopen is Zon Zakelijk. Deze onderneming heeft tot doel om elk bedrijf de mogelijkheid te geven om te verduurzamen. Of je nu je ecologische voetafdruk wil verminderen, je energiekosten omlaag wil brengen of wil investeren in een duurzaam project, deze specialist helpt je met alles wat nodig is voor de levering, financiering en installatie van zonnepanelen. Ook als je je boerderij wil verduurzamen kan je profiteren van de samenwerking van Zon Zakelijk met betrouwbare installateurs, die gebruik maken van hoogwaardige materialen. Je zonnepaneleninstallatie wordt gekeurd en de keuringen worden op tijd vernieuwd.