Bespaar energie, de beste tips!

De energieprijzen stijgen de pan uit. De CO2-uitstoot is veel te hoog. Twee belangrijke redenen om op je energieverbruik te letten. Hoe minder gas en elektriciteit je verbruikt, hoe beter het voor het milieu en je portemonnee is.

Dicht kieren en gaten

Loop eens door je huis en voel waar het tocht. Waar koude lucht binnenkomt, kan ook warme lucht naar buiten ontsnappen. Zit er onder je deur een kier dan kun je een tochtstrip plaatsen.

Als je ramen niet goed meer sluiten, voel je dat meteen. Probeer het hang en sluitwerk te stellen en als dit niet voldoende helpt, kun je het beter laten vervangen. Kieren bij een raam kun je dichtkitten. Hiermee kun je energie besparen.

Ventileer je huis

Het is belangrijk dat je regelmatig een raam of deur open zet zodat er frisse lucht je huis in komt. Veel mensen hebben ventilatieroosters, maar vergeten ze open te zetten. Het is juist belangrijk dat je ze regelmatig open zet.

Door te ventileren zorg je dat je droge lucht in huis krijgt, hierdoor kun je energie besparen. Vochtige lucht is namelijk ongezond en verwarmd niet goed. Ventileren zorgt er voor dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen.

Vervang je lampen

Vervang je halogeenlamp en gloeilamp voor led verlichting. Led verlichting aanschaffen kost iets meer, maar het verbruik is zeer laag. De levensduur van led verlichting is langer dan een gloeilamp dus in verhouding ben je goedkoper uit.

Gebruik  van apparaten

Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat dat hij een A+++ label heeft. Deze apparaten zijn zeer zuinig in gebruik. Het prijsverschil met minder zuinige apparaten verdien je vanzelf terug.

In de zomer kun je beter je was ophangen in plaats van de droger te gebruiken, het scheelt je behoorlijk wat elektriciteit.

Zet je thermostaat lager

Zet je thermostaat een graad lager en trek een dikke trui aan. Leg ’s avonds een dekentje over je benen om warm te blijven. Op deze manier voel je niet dat de thermostaat lager staat en je blijft heerlijk warm.

Zet een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat alvast lager. De temperatuur daalt in dat laatste uur nauwelijks, maar zo kun je wel energie besparen.