Gloeilampen zijn er in vele vormen, maten en soorten. Ze dienen echter allemaal hetzelfde algemene doel: licht (en soms warmte) uitstralen in een ruimte. Een gloeilamp is een elektrisch apparaat dat licht produceert uit elektriciteit. De lamp doet dit door een gloeidraad te verhitten tot deze gloeit, gewoonlijk met behulp van een inert gas in de glazen behuizing. Gloeilampen worden gebruikt voor zowel binnen- als buitenverlichting. Lees snel meer over de gloeilamp.
Korte geschiedenis van gloeilamp
De eerste gloeilamp werd in 1879 uitgevonden door Henry Woodward en Thomas Edison. Dit was een mijlpaal in de elektrische geschiedenis. Zij gebruikten gloeilampen met kooldraad en waren de eersten die deze met elektriciteit van stroom voorzagen. De uitvinding van de gloeilamp betekende het begin van een nieuw tijdperk. Elektriciteit was nu beschikbaar voor openbaar gebruik. Edison had in oktober 1878 de Edison Electric Light Company opgericht, toen hij drie maanden later de gloeilamp uitvond, werd dit direct een succes.
Hoe werkt een gloeilamp?
Een gloeilamp is voorzien van een gloeidraad. Een gloeidraad is een stukje geleidend materiaal dat bij verhitting licht produceert, door middel van verdamping. De gloeidraad bevindt zich in een glazen buis en is verbonden met een elektrische bron. Om licht te produceren moet de gloeidraad tot een zeer hoge temperatuur worden verhit. De glazen gloeidraad mag echter niet smelten, omdat hij de hoge temperatuur moet kunnen weerstaan. De oplossing hiervoor is het gebruik van een inert gas zoals stikstof, om de gloeidraad te isoleren.
Voordelen van gloeilampen
Gloeilampen hebben veel voordelen ten opzichte van andere lampen. Ze zijn goedkoop in productie, gemakkelijk te onderhouden en werken op lage spanning. Ze zijn verder uiterst betrouwbaar. Gloeilampen produceren ook een warm licht, dat mensen als aangenaam en ontspannend ervaren. Daarom worden gloeilampen vaak geplaatst in woon- en slaapkamers.
Nadelen van gloeilampen
Het belangrijkste nadeel van gloeilampen is hun lage efficiëntie. Ze zetten slechts ongeveer 10% van de toegevoerde energie om in licht. De rest gaat verloren als warmte. De meeste gloeilampen worden zelfs zo heet dat ze in een speciale lamp met vacuüm of een inert gas moeten worden ondergebracht, om te voorkomen dat de gloeidraad oxideert en doorbrandt. Dit maakt ze ongeschikt voor bepaalde toepassingen, zoals buiten en in keukens. Een ander nadeel van gloeilampen is hun korte levensduur. De meeste hebben een levensduur van minder dan 1.000 uur. Dit betekent dat ze vaak moeten worden vervangen, wat duur kan zijn.
Gloeilamp kopen? Ontdek het aanbod van Gloeilampgoedkoop
Ben je op zoek naar een gloeilamp? Ontdek dan snel het aanbod gloeilampen van Gloeilampgoedkoop. Naast gloeilampen vind je in de webshop spaarlampen, ledlampen, TL-verlichting en andere typen verlichting. Voor elk type lamp ben je bij Gloeilampgoedkoop aan het juiste adres.