Zoveel energie bespaar je met LED verlichting

Dat LED verlichting energiezuinig is horen we al jaren maar hoeveel bespaar je nu echt door over te stappen op LED verlichting? Dat is iets wat veel mensen niet echt weten. En besparen alleen grote bedrijven door te kiezen voor LED of is het voor particulieren ook interessant?

Extreem snelle terugverdientijd met LED

Overstappen op LED verlichting is geen wassen neus. De overstap kent namelijk een extreem snelle terugverdientijd. De terugverdientijd van LED verlichting is inmiddels zo kort dat de Nederlandse overheid geen subsidie meer geeft aan bedrijven om deze overstap te stimuleren. Dat zegt wat toch? Voor zowel particulieren als bedrijven is het mogelijk om je investering binnen 1 a 2 jaar volledig terug te verdienen.

Zoveel watt bespaar je met LED als particulier

Laten we beginnen met een lamp die veel mensen thuis hebben, de halogeenspot. Een gebruikelijk wattage hiervan is 35W. Heb je deze spots in bijvoorbeeld je keuken en branden deze 5 uur per dag, elke dag? Dan praten we over 1825 branduren per jaar. Met een verbruik van 35W is het totale verbruik omgerekend bijna 64kWh. Op moment van schrijven compenseert de overheid particulieren nog met een prijsplafond voor energie waardoor we 45 eurocent per kWh betalen. Elk jaar dat 1 halogeenspot brandt kost je dan 28,80 euro. Wil je overstappen op LED? Dan gaat je wattage (W) per lamp van 35W naar slechts 3,7W! Een energiebesparing van zo’n 89%! De kosten om deze LED spot te laten branden zijn hierdoor circa 3,04 euro per jaar! Een besparing van meer dan 25 euro per spot, per jaar! Wauw! De investering voor een LED spot als deze? Ruim onder de 10 euro per stuk!

Besparen met LED voor bedrijven

Een bekende vorm van verlichting in bedrijven is de TL verlichting. TL verlichting zien we vaak bij bedrijven in lichtlijnen. Één zo’n armatuur bevat 2 TL buizen van 58W per stuk. Ook bevat dit armatuur zogenaamde omvormers. Het totale verbruik van één armatuur komt hierdoor al snel op 140W. Stap je over op LED lijnverlichting? Dan gaat je verbruik terug naar 60W per armatuur. Op basis van 3000 branduren per jaar voor zakelijk gebruik, bespaar je al snel zo’n 240kWh per jaar, per armatuur. Met een groot aantal van deze armaturen gaat de besparing om duizenden euro’s per jaar! Ook armaturen in systeemplafond kunnen eenvoudig worden vervangen door LED. Maar ook voor speciale verlichting zoals hefbrugverlichting voor autobedrijven is een oplossing op basis van LED.