Zonnepanelen kopen of leasen voor het huis?

Het plaatsen van zonnepanelen kan een goede investering zijn voor het huis. Je zult hierdoor namelijk profiteren van een lage elektriciteitsrekening. Over het algemeen is het plaatsen van zonnepanelen extreem duurzaam, maar het is een grote investering. Wanneer je eenmaal hebt besloten om over te stappen tot het gebruik van zonnepanelen, heb je keuze tussen kopen of leasen. De vraag is nu welke is het voordeligst voor jou?

Waarom moet je zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen kopen kunnen een zware druk zijn op jouw portemonnee, hierbij is het wel goed om te weten dat je de BTW kunt terug krijgen. Wanneer je de zonnepanelen koopt in plaats van huurt, moet je de kosten vooraf betalen en ook nog iemand vinden die de installatie en het onderhoud regelmatig kan doen. De voornaamste redenen waarom mensen de zonnepanelen kopen in plaats van leasen is dat het hun eigendom is en het verhoogt de waarde van het huis. Wanneer een eigenaar ooit het huis wilt verkopen kan dat probleemloos. Een huis met zonnepanelen wordt ook sneller verkocht dan een huis zonder.

Waarom moet je zonnepanelen leasen?

Zonnepanelen leasen is een financieringsoptie waarbij de zonnepanelen niet jouw eigendom zijn. Je betaalt een vast maandelijks bedrag aan het bedrijf voor het gebruik van het systeem. Zonnepanelen leasen kun je vergelijken met het huren van een auto. Kies je voor het leasen, dan is de installateur of het bedrijf verantwoordelijk voor het installeren en het onderhouden van het zonne-energiesysteem. Deze lease contracten duren doorgaans tussen de twee en twintig jaar. Zonnepanelen leasen kun je doen wanneer je het kapitaal niet in één keer hebt en wanneer je niet van plan bent om het huis te verkopen. Een van de nadelen van zonnepanelen leasen is dat de BTW niet aftrekbaar is.

Ook interessant:   scrum in de energiesector: een wendbare aanpak voor duurzame vooruitgang

Als laatst

Zit je met de vraag: “Zonnepanelen kopen of zonnepanelen leasen?” Het komt erop neer dat het kopen van zonnepanelen een aanzienlijk betere waarde biedt. Zonnepanelen leasen helpt je misschien om te besparen op de elektriciteitsrekening, maar je ontvangt geen fiscale voordelen en het verhoogt de waarde van het huis ook niet. Zonnepanelen kopen biedt een totale winst voor zowel jou als de aarde. Het enige wat je dan nog moet doen, is het kiezen van de juiste installateur. Doe je onderzoek en vind de beste installateur die de juiste producten aanbiedt, goede adviezen geeft en garantie geeft op de installatie.