Op vakantie met je elektrische auto

Je hebt sinds kort een elektrische auto of je gaat voor het eerst op vakantie met je elektrische auto, waar moet je dan eigenlijk aan denken? Een vakantie met de elektrische auto is in de basis niet anders dan je vroeger gewend was. Kies je vakantiebestemming; hoe ver wil je rijden, waar wil je precies heen en welke route wil je dan rijden. Met een elektrische auto is het echter vooral aanbevolen om in de voorbereiding van je route iets meer werk te steken, daarom 3 tips waar je het beste op kunt letten.

1.      Laadpunten op de route

Met een elektrische auto kun je gemiddeld ongeveer 300-400 kilometer achter elkaar rijden voordat je accu leeg is en je moet opladen. Veel elektrische auto’s geven via het navigatiesysteem de mogelijkheid om een route in te voeren, waarna het navigatiesysteem advies geeft over waar en hoe je het beste onderweg kunt laden. Via de ANWB website is er een (beta) routeplanner beschikbaar die hetzelfde doet. Zo kun je vooraf goed zien waar er snelladers langs de route zijn en waar je het beste kunt laden.

2.      Overnachten met laadpaal

Langs de route kun je vaak al voldoende laden, maar ga je verder weg naar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk of Italië? Dan zal je een overnachting willen boeken om niet de hele dag onderweg te zijn in de auto. Een hotel met laadpaal onderweg boeken is dan de beste tip die we kunnen geven. Op die manier verlies je het minste tijd aan opladen en kun je lekker genieten in het hotel van een hapje, drankje en goede nachtrust om vervolgens de volgende ochtend met een volle accu je reis weer te vervolgen.

3.      Voldoende laadpassen / apps

Je hebt waarschijnlijk een vaste laadpas van je werkgever of voor jezelf die aan de sleutelbos hangt als laaddruppel. In Nederland werkt die gegarandeerd bij alle laadpalen, zowel aan de thuislader, openbare lader als aan de snellader. Hoe goed de beloftes van de laadpas aanbieders ook zijn, je gaat er tegenaan lopen dat een laadpas of laaddruppel het een keer niet doet bij een buitenlandse laadpaal. Zorg daarom altijd voor een backup laadpas en installeer de apps van Fastned en Ionity bijvoorbeeld zodat je ook altijd via je telefoon het laden kunt starten.