Waar moet je op letten bij energie vergelijken?

Ben jij voornemens om over te stappen van energieleverancier? Dan ben je natuurlijk echt niet de enige. Jaarlijks stappen er namelijk honderdduizenden mensen over om te kunnen besparen op de kosten. Los van het feit dat je flink wat geld kunt besparen bij een eventuele overstap, zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Het lijkt namelijk een fluitje van een cent om over te kunnen stappen, maar zorg er wel voor dat je precies weet wat je moet betalen. Om ervoor te zorgen dat je niet voor een vervelende verrassing komt te staan, hebben we een aantal handige tips voor je.

Het jaarverbruik

Wanneer je gaat kijken op een energie vergelijkings website, dan is het aan te raden om van te voren eerst even helder te hebben wat nu het daadwerkelijke verbruik is. Op het moment dat je uitgaat van het vooraf ingevulde getal en dit blijkt een stuk lager te zijn dan je daadwerkelijke verbruikt, dan kun je natuurlijk nooit een eerlijk vergelijk maken. Weet je niet wat je jaarverbruik is, dan kun je deze vaak eenvoudig opvragen bij je huidige aanbieder of even de eindafrekening van het jaar ervoor bekijken. Houd er wel rekening mee dat wanneer er in de samenstelling van het gezin iets is veranderd, hier wel rekening mee gehouden wordt.

De kosten voor levering

Je kunt wel een energieleverancier hebben gevonden die pretendeert dat ze de goedkoopste zijn, maar kijkt ook even verder dan alleen de prijzen voor een kuub gas en kWh stroom. De leveringskosten zijn namelijk kosten die door een aanbieder zelf mogen worden bepaald. Op deze manier wordt er namelijk vaak de aandacht getrokken door een aantrekkelijk lage prijs voor gas en stroom, maar wordt dit verschil al snel teniet gedaan door enorm hoge kosten voor levering.

De contractduur

Tegenwoordig is het afsluiten van een langdurig contract bijna niet meer te doen. Mocht het toch zo zijn dat dit wel weer kan, dan is het wel belangrijk goed te kijken naar de tarieven die bij een bepaalde duur horen. Veel leveranciers bieden namelijk aantrekkelijke prijzen, maar daarvoor in ruil willen ze je wel enkele jaren aan zich binden. Je moet je dus afvragen of je hier om staat te springen.