Energiezuinig inkopen

Energiezuinig inkopen kan je veel geld besparen en het is duurzaam. Wat men bijvoorbeeld soms vergeet dat zijn de kosten die veel apparaten met zich meebrengen. Zeker met de huidige energieprijzen is het zeer lonend om te bekijken of je iets echt nodig hebt. Het probleem met apparaten is onder andere dat ze vaak stand-by staan. Daarbij worden ze soms vaker gebruikt worden. Gewoon, omdat het er is, niet omdat het per se nodig is. Het kan ook anders. Lees hier alles over energiezuinig inkopen.

Is kopen wel nodig?

Het is helemaal niet energiezuinig om veel apparaten in huis te hebben. Ook voor het milieu is het natuurlijk niet goed dat er te veel spullen zijn. Babette Porcelijn die het boek ‘de verborgen impact’ schreef, is er duidelijk over: te veel spullen is het grootste milieuprobleem. Het is dus ook verre van energiezuinig. 

Er zijn genoeg spullen die je beter niet kan kopen als consument, maar ook als ondernemer. Voor een paar presentaties in het jaar kun je bijvoorbeeld beter een beamer huren in plaats van kopen. Dat is een stuk energiezuiniger. Of je koopt een beamer en je verhuurt deze weer. Zo worden de grondstoffen waaruit de beamer bestaat, optimaal gebruikt.

Aandachtspunten bij de inkoop

Bij de inkoop zijn verschillende zaken van belang. Ten eerste is het belangrijk dat je energiezuinige apparaten koopt. Iets lijkt goedkoper, maar na een jaar volop verbruik blijkt die goedkope koelkast zomaar een duurkoop te zijn. Alleen de inkoop gaat veel verder dan alleen die van apparaten. Denk ook aan de inkoop van andere zaken. Hoe energiezuinig is bijvoorbeeld jouw bank of je eigen energieleverancier?

Ook interessant:   Investeren in zonnepanelen? Hier een paar tips!

Een ander punt is: van hoe ver moet iets komen? Als je inkoopt vanuit het buitenland, kun je dat eigenlijk al niet energiezuinig inkopen. Lokaal inkopen is dus wel energiezuinig. Nog een voordeel daarbij is dat je zo de lokale economie ook steunt. 

Energie is niet per definitie slecht

Bedenk goed dat energie in principe niet slecht is. Het probleem van tegenwoordig is dat energie duur is, omdat er te veel verbruikt wordt. Voornamelijk door de mensen die al veel te besteden hebben. Alleen cru genoeg hebben juist de mensen die nauwelijks of niet rond kunnen komen, daar juist hinder van. Zij voelen al wat energietekort doet. 

Wil je dus echt energiezuinig inkopen dan is misschien energie geven aan iemand die het minder goed heeft een goed plan. Het echte probleem is namelijk niet een energietekort, maar een verkeerde energieverdeling.