Dit zijn de meest energiezuinige huishoudelijke apparaten

Duurzaamheid en energiebesparing is belangrijker dan ooit. Niet alleen om beter te zijn voor het milieu, maar ook om geld te besparen op de jaarlijkse energierekening. Door energiezuinige apparaten te gebruiken maak je impact op jouw energiegebruik. Er zijn een aantal handige trucjes die je helpen duurzaam en energiezuinig te leven. En er zijn veel energiezuinige apparaten. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan dit blog!

Energielabel: hoe zuiniger, hoe beter

Europese apparaten die veel energie gebruiken zijn verplicht om een energielabel te voeren. Het energielabel is verplicht bij de volgende apparaten: lampen, verwarmingstoestellen, koelkasten en diepvriezers, wasmachines en wasdrogers, airco’s en ventilatoren, beeldschermen en tv’s, keukenapparatuur en autobanden. De apparaten worden ingedeeld naar energieverbruik in de klassen A tot en met G. Apparaten van klasse A verbruiken de minste energie, toestellen van klasse G verbruiken de meeste energie.

Om een zo’n laag mogelijke energierekening te behouden, kun je gaan letten op de energieklasse. De zuinigste apparaten beschikken dus over energieklasse A. Eerder zag je nog eens energielabels met ‘A+++’ erop, dit zijn verouderde energielabels en zijn tegenwoordig niet meer te zien op nieuwe koelkasten en wasmachines. Wel vind je deze nog op ovens en drogers.

Energiezuinige apparaten

We zetten enkele energiezuinige apparaten voor je op een rij, zodat je kan vergelijken hoe energiezuinig jouw apparaten zijn en welke dus misschien aan een vervanging toe zijn.

1.   Energiezuinige droger

Een droger is energiezuinig wanneer hij een energieklasse A heeft. Het verschil     tussen een A of C energielabel is aanzienlijk en kan tot een verschil van €75 per jaar oplopen. De meest energiezuinige wasdrogers zijn warmtepompdrogers die bekend staan om het hergebruiken van warme lucht.

2.   Energiezuinige wasmachine

Het energieverbruik van een oude wasmachine is voor veel mensen een reden om deze te vervangen. Naast het energieverbruik is ook het waterverbruik per wasbeurt de overweging voor een zuiniger model de moeite waard.

3.   Energiezuinige vriezer

Vriezers gaan na verloop van tijd minder goed werken en hebben dan meer energie nodig. Nieuwe vriezers gebruiken veel minder stroom en zijn beter geïsoleerd. Even ter vergelijking: nieuwe vriezers zijn tot 70% zuiniger dan oude vriezers. Een energiezuinige vriezer scheelt erg veel energie en dus geld.

Ga slimmer om met je energieverbruik

Door je huis volledig smart te maken heb je de optimale controle over bijna alle apparaten in huis. Koppel alle apparaten eenvoudig met een app op je smartphone. Dan kun je met een druk op de knop bepalen wanneer een apparaat aangaat en weet je precies hoelang het nog duurt.

Ook heb je tegenwoordig slimme thermostaten die je helpen te besparen. Een voorbeeld hiervan is Toon van Eneco. Met de Toon thermostaat bedien jij jouw verwarming en zie je precies hoeveel je in energie verbruikt en wat het kost. Je kunt dan gemakkelijk op je energierekening besparen. Via het internet kun je Toon met alle slimme apparaten in huis verbinden.

Duurzaam leven zit hem in de kleine dingen

Om geld te besparen op energierekeningen moet je dus letten op een aantal dingen. Check het energielabel van het apparaat, ga goed om met je producten, want dan kun je er langer van genieten en onderhoud een apparaat goed, want alleen dan blijft die energiezuinig. Je hebt dus niet altijd een slimme thermostaat nodig, je kunt dan ook gewoon jouw toon opzeggen. Kom je erachter dat een andere energiemaatschappij voordeliger is voor jou? Dan kun je gewoon gemakkelijk jouw energie opzeggen.Verder zit het in de kleine dingen, de keuze voor een nieuwe droger helpt je al een stukje met duurzaam leven!