Energieverbruik van huishoudelijke apparaten

In de huidige tijd waarin we ons met elkaar steeds meer bewust zijn van het feit dat de kosten voor gas en elektra flink stijgen, zien we dat mensen zich steeds meer realiseren dat het onnodig laten branden van een lamp voor onnodige hoge kosten zorgt. Des te belangrijker dus om ervoor te zorgen dat je er rekening mee houdt dat je bepaalde apparaten niet onnodig op stand-by laat staan of oude apparaten gebruikt die een stuk meer stroom verbruiken, dan nieuwe apparaten doen. Om je een idee te geven hoe jij ervoor kunt zorgen dat je minder stroom verbruikt, hebben we een aantal handige tips voor je, die je hier zeker bij kunnen helpen. Van radio luisteren via je mobiel tot oude apparaten vervangen voor nieuwe met een beter energielabel.

Oude apparatuur

Wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld een tweedehands koelkast voor in de schuur, dan is het verstandig om te kijken naar het energielabel. Je kunt namelijk wel een goedkope koelkast aanschaffen, maar wanneer deze ontzettend veel stroom verbruikt, dan ben je per saldo natuurlijk nog duurder uit. Je kunt er dan in verhouding beter voor kiezen een nieuwe koelkast aan te schaffen, die een gunstiger energielabel heeft, zodat je qua stroomverbruik een stuk lager zit. De eenmalige aanschaf is dan misschien wel iets duurder, maar op lange termijn ben je voordeliger uit.

Je radio

Luister jij regelmatig naar de radio, dan weet je natuurlijk vast wel dat dit minder stroom verbruikt dan wanneer je televisie kijkt. Het is daarom dus ook verstandiger om de radio aan te zetten wanneer je bijvoorbeeld aan het schoonmaken bent, dan dat je de televisie aanzet. Vooral wanneer je een wat oudere televisie hebt, verbruikt deze in verhouding een stuk meer dan wanneer je een nieuwer model hebt. Ook kun je ervoor kiezen om via je telefoon online radio te luisteren, hierbij kun je makkelijk alle radiostations beluisteren – van omrop fryslan tot radio 2 – en gebruikt dit nog minder stroom.

Ook interessant:   Geothermie voor de tuinbouw: duurzaam & efficiënt

Pas op met stand-by

Het is natuurlijk heel verleidelijk om om je apparaten op stand-by te laten staan. Toch zul je verstelt staan van het feit dat dit de grootste stroomverbruikers zijn die je in huis hebt. Ieder apparaat wat licht geeft verbruikt namelijk stroom. Je doet er daarom dus ook goed aan om hier serieus rekening mee te houden. Vooral met de huidige prijzen is het dus extra van belang om hier goed op te letten. Om ervoor te zorgen dat je niet alle stekkers uit het stopcontact hoeft te halen, is het verstandig om meerdere apparaten te bundelen en in een stekkerdoos te doen met schakelaar. Zo kun je alles in één keer volledig ontdoen van stroom.