Energie besparen is makkelijker dan je denkt

Op iedere nieuwssite en in elke krant wordt er dagelijks over gerept: energie besparen. Zowel in het zakelijke leven als privé probeert de overheid mensen te stimuleren om zuiniger om te gaan met energie. Tel daarbij op de kosten die het met zich meebrengt en je weet genoeg: tijd om te gaan besparen op energie! We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet hoe je dit op kantoor en thuis het beste aanpakt.

Slim met energie omgaan

De allereerste, en meest voor de hand liggende, tip is om de kachel iets lager te zetten. Vooral wanneer je in bepaalde ruimtes niet of nauwelijks komt is het zonde om daar de verwarming aan te hebben. Een graadje lager en wat extra kleding zorgt dat je op jaarbasis al een leuk bedrag kunt besparen. Ook bij koud weer is ventilatie in de woning belangrijk. Open dagelijks ramen of deuren even. Zo kan vochtige lucht het huis uit en stroomt er droge lucht naar binnen. Vochtige lucht verwarmen kost namelijk meer energie. Ook korter douchen en daarbij gebruik te maken van een timer helpt om iedereen in huis bewust te worden van het energieverbruik.

Apparaten

Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het energielabel. Schakel apparaten helemaal uit wanneer je naar bed gaat of langer van huis bent in plaats van ze op de stand-by stand te laten staan. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor. Ontdooi regelmatig de koelkast en vriezer. Een laagje ijsvorming kost je immers ook extra stroom. Draai de wasmachine met een volle trommel en was op een lagere temperatuur. Is het mooi weer? Droog de was buiten in plaats van de droger te gebruiken.

Ook interessant:   Salderen tot 2031: Schaf nu zonnepanelen aan!

Op kantoor

Goed, alle apparatuur wordt na werktijd volledig uitgeschakeld. Maar wat kun je nog meer doen op kantoor om energie te besparen? Zet de airco alleen aan wanneer het echt nodig is. Zorg voor goede zonwering waardoor de warmte zoveel mogelijk buiten blijft. Houd ramen en deuren dicht, zowel bij warm als bij koud weer. Vervang lampen door ledverlichting en laat niet onnodig ergens licht branden. Maak gebruik van natuurlijk daglicht. Dat betekent dat er geen meubels of kasten voor de ramen worden geplaatst en de muren een lichte kleur hebben. Zo wordt het daglicht goed weerkaatst.

Energie besparen doe je met z’n allen

Energie besparen doe je met z’n allen. Spreek elkaar erop aan wanneer er onnodig energie wordt verspild, maar geef ook complimenten wanneer het goed gaat. Alleen samen kun je ervoor zorgen dat de energierekening omlaag gaat én blijft. Wil je anderen ook laten weten dat je bedrijf duurzaam en energiebesparend bezig is? Laat dan tasjes bedrukken waarop dat duidelijk tot uiting komt. Ook kan je opvouwbare tassen bedrukken en deze weggeven aan relaties en collega’s. Wil je bijhouden hoeveel energie er wordt verbruikt? Leg dit dan vast in een maandelijks overzicht. Zo kun je zien waar de pieken zich bevinden en er nog verbeteringen nodig zijn.