Wat is duurder: een airco of ventilator op je slaapkamer?

Met de steeds hetere zomers in ons land, zien we dat er steeds meer mensen de keuze hebben gemaakt om een airco aan te schaffen. Een bijkomend voordeel aan een airco, is dat je er niet alleen mee kunt koelen, maar ook mee kunt verwarming. De perfecte manier om bijvoorbeeld je huis te verwarmen in plaatsen met de verwarming zoals je dit gewend bent. Gezien de prijs voor een kuub gas inmiddels duurder is dan voorheen, kan het een verstandige keuze zijn. Echter is het dan wel verstandig om ook direct na te denken over het plaatsen van zonnepanelen, mocht je deze nog niet hebben. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft tot het laten plaatsen van een airco, is ook een ventilator een optie. Maar wat is nu eigenlijk duurder?

Wat kost een airco?

De prijs van een airco kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk, het type en de grootte van de eenheid.  De kosten voor het laten plaatsen van een airco liggen zo tussen de 800 – 1500 euro. Het verschil zit hem met name in de capaciteit van de airco. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat wanneer er een grotere ruimte gekoeld dient te worden, je meer kracht nodig hebt, dan wanneer het om een kleine ruimte gaat. Wat je vaak ziet, is dat je de keuze hebt uit een 2,5 – 5 of 7,5 kW airco. De meest gekozen variant, die vooral geschikt is voor huizen, is 5 kW. Dit lijkt misschien veel, maar dit verbruikt de airco natuurlijk alleen in de hoogste stand. Gemiddeld zal een airco zo’n 2 Kw per uur gebruiken. Wat met een stroomprijs van 0,45 cent per kWh uitkomt op nog geen euro per uur. Wil je de beste airco voor thuis, dan zal je ook kunnen kiezen voor een model die zichzelf volledig reguleert en zich aanpast aan het klimaat en de gewenste temperatuur binnen.

Wat kost een ventilator

De aanschafkosten van een ventilator liggen natuurlijk vele malen lager, dan wanneer je ervoor kiest een volledige airco te laten installeren. Een ventilator is namelijk vaak al te koop voor slechts een paar tientjes in de winkel. Wel heeft een ventilator ten opzichte van een airco het grote voordeel dat ze een stuk minder stroom verbruiken. Een gemiddelde ventilator verbruikt namelijk vaak niet meer dan 0,05 kWh per uur, terwijl een airco een veelvoud verbruikt.

Wat is de beste keuze?

De uiteindelijke keuze die je maakt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo kun je met een ventilator natuurlijk niet koelen en blaast deze alleen de lucht die in de ruimte hangt, nog verder rond. Uiteraard koelt het hiermee wel af, maar hetzelfde effect als met een airco dat krijg je natuurlijk niet. Kijken we naar de kosten, dan ben je met een ventilator voordeliger uit, maar of je dan hetzelfde genot ervaart als met een airco, is natuurlijk niet het geval.