Zo kun jij duurzaam (ver)bouwen

Wanneer we het hebben over milieubewust bouwen, dan hebben we het natuurlijk over duurzaam. Aangezien duurzaam een vrij breed begrip is, is het dus ook belangrijk te weten wat je nu daadwerkelijk wilt. Zo is het al bij de bouw van een huis belangrijk om rekening te houden met bepaalde zaken, zodat je niet alleen duurzame materialen gebruikt, maar ook op een duurzame manier te werk gaat. Maar hoe zorg je er nu voor dat je milieubewust kunt bouwen?

Duurzaam verbouwen bij een bestaand huis

Niet alleen bij het bouwen van een nieuwe woning kun je flinke stappen maken als het gaat om duurzaamheid. Ook bij het verbouwen van een bestaande woning, kan een architect Eindhoven je bijstaan en ook advies geven over wat er nu wel of niet belangrijk is om hieraan te kunnen voldoen. Uiteraard is de eerste stap om gebruik te maken van duurzame materialen, maar denk ook aan de manier waarop er wordt verbouwd. Bepaalde keurmerken die door een aannemer kunnen worden overhandigd zegt natuurlijk ook iets over de werkwijze van het bedrijf.

Hoe kun je duurzaam (ver)bouwen?

Duurzaam is een breed begrip, toch kun je bij zowel het bouwen als verbouwen van een woning een hele hoop, ook kleine dingen doen om ervoor te zorgen dat je de uitstoot van CO2 flink reduceert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de materialen die worden gebruikt, maar ook de manier waarop een bepaalde constructie wordt gemaakt. Door te kiezen voor materialen met een langere levensduur, ben je misschien wel wat meer geld kwijt, maar zorgt het er wel voor dat je constructie een langer leven is beschoren, dus beter is voor het milieu.

Wat kun je zelf doen?

Naast de verschillende mogelijkheden om duurzaam te verbouwen, zijn er ook nog allerlei zaken die jij zelf kunt doen om je huis te verduurzamen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen, maar ook het isoleren van de muren, vloeren en het dak is een goede manier om de uitstoot van CO2 flink te reduceren. Is dit financieel iets te hoog gegrepen, dan kun je natuurlijk ook de verwarming een graadje lager zetten en wat minder lang douchen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.