Welke keukenmachines verbruiken het meeste stroom?

Met elkaar kiezen we natuurlijk steeds meer voor gemak. Dat geldt dus ook voor het gebruik van de verschillende apparaten in onze keuken. Waar zouden we het werk met de hand doen, terwijl we ook de luxe hebben gebruik te maken van bijvoorbeeld een staafmixer voor het maken van een heerlijke smoothie. Toch verbruiken al deze apparaten natuurlijk ook flink wat stroom. Afhankelijk van welk apparaat je gebruikt en natuurlijk hoe oud deze is, kan het zijn dat het ene apparaat een stuk meer verbruik, dan de andere. Om je een idee te geven welke keukenmachines het meeste stroom verbruiken, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Koffiezetapparaten

Eén van de apparaten waar we natuurlijk niet meer zonder kunnen, is het koffiezetapparaat. Afhankelijk van welk type apparaat je hebt, is dit een veel verbruiker als het gaat om stroom. Vooral de combinatie van leeftijd en veelvuldig gebruikt, maakt het dat het vaak verstandiger kan zijn om te kiezen voor een wat duurder, maar wel nieuw apparaat. Als voorbeeld nemen we het klassieke filterapparaat. Het duurt gemiddeld zo’n 10 tot 15 minuten voordat deze volledig klaar is met het zetten van koffie. Je kunt je dan dus wel voorstellen dat dit in tegenstelling tot een moderner apparaat een stuk duurder is.

Ook interessant:   Wat zegt een energielabel over een apparaat?

Mixer

Net als een koffiezetapparaat, kunnen we vandaag de dag ook niet meer zonder mixer. Waar we natuurlijk steeds gezonder leven, is een slowjuicer voor het maken van een heerlijke verse smoothie populairder dan ooit. Houd er alleen wel rekening mee dat het apparaat dusdanig veel vermogen nodig heeft om het fruit en ook de groente te mixen, dat het een enorme stroomvreter kan zijn. Het voordeel wat je wel hebt, is dat je ze vaak maar kortstondig gebruikt, waardoor het verbruik in verhouding reuze meevalt.

Tot slot

Het is belangrijk om te onthouden dat het energieverbruik van een apparaat niet alleen afhangt van de grootte en het type apparaat, maar ook van hoe vaak het wordt gebruikt en hoe efficiënt het is. Apparaten met energielabel A+++ zullen minder energie verbruiken dan apparaten met energielabel A. Let dus bij de aankoop goed op het energielabel. Want het apparaat kan in aanschaf wel voordeliger zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat je uiteindelijk ook voordeliger uit bent.