Waar is energie het duurste?

Dat de kosten in ons land de laatste tijd flink zijn opgelopen als het gaat om energie, dat moge duidelijk zijn. Maar hoe gaat het eigenlijk in de rest van de wereld met de prijzen? Als we kijken naar onze zuiderburen, dan ziet het ernaar uit dat we beter onze stroom en gas daar vandaan kunnen halen, dan uit eigen land. Echter hebben we deze mogelijkheid niet en moeten wij het doen met het energie plafond dat ons voor 2023 is toegezegd. Omdat de verschillen in de wereld flink verschillen, hebben we een aantal landen voor je uitgezocht om te kijken wat je daar betaald.

Duitsland

De prijzen voor stroom in Duitsland kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type tarief waarvoor u zich hebt aangemeld, de leverancier van je stroom en de regio waar je woont. In Duitsland zijn er twee belangrijke types tarieven voor stroom: het ene-tarief en het twee-tarief. Bij het ene-tarief betaalt u hetzelfde bedrag voor stroom ongeacht het tijdstip waarop u stroom verbruikt. Bij het twee-tarief betaal je een lagere prijs voor stroom die je ‘s nachts verbruikt en een hoger tarief voor stroom die u overdag verbruikt. In de basis hetzelfde als in Nederland het dal-tarief. De gemiddelde prijs voor stroom vandaag de dag ligt op zo’n 60 cent per kWh wat redelijk vergelijkbaar is met Nederland.

Italië

Net als Duitsland en ook Nederland, zijn de prijzen ook in Italië niet mals. Ook hier betaal je rond de 60 cent per kWh. Wat uitkomt op gemiddeld zo’n 100 euro per maand als we uitgaan van het verbruik van een gemiddeld gezin. Niet voor niets zijn ze ook hier steeds meer bezig met het kijken naar alternatieve manieren. Vind jij het nu interessant om meer van dit soort lijstje te bekijken, dan kun je op alletop10lijstjes.nl verschillende lijstjes vinden.

Tot slot

Dat de prijzen vandaag de dag enorm hoog zijn, dat moge wel duidelijk zijn. Zelfs de armste landen ter wereld hebben te maken met deze stijgende prijzen, waardoor het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter wordt.