Salderen tot 2031: Schaf nu zonnepanelen aan!

 Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het nu meer dan ooit in jouw voordeel om dit zo snel mogelijk te doen. De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen. Dat schrikt veel mensen af, want zonnepanelen zouden dan minder voordeel opleveren. Maar het werkt juist omgekeerd! Hoe eerder je zonnepanelen op jouw dak laat plaatsen, des te langer heb je er extra profijt van. Want ook na beëindiging van de saldering blijft het voordelig om zonnepanelen op het dak te hebben.

Wat is de salderingsregeling

Zonnestroom die je niet zelf verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we terugleveren. Het energiebedrijf betaalt je een vergoeding voor die stroom, de zogenaamde salderingsregeling. Dankzij deze salderingsregeling is het heel gunstig om elektriciteit terug te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Voor dezelfde stroomprijs! Voor elke kilowattuur die je teruglevert, krijg je dus hetzelfde tarief als wat je betaalt voor een kilowattuur aan het energiebedrijf. Er zit wel een maximum aan wat je mag salderen: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ’teveel’ dat je produceert. Deze terugleververgoeding verschilt per energiebedrijf.

Salderingsregels gaan veranderen

De regering is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de onderstaande tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Wel krijg je in die jaren nog minimaal 80% van het leveringstarief dat is afgesproken met de energieleverancier.

Ook interessant:   Energieprijzen temmen dit najaar: tips en tricks voor de slimme consument

Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer salderen.

2023: 100%

2024: 100%

2025: 64%

2026: 64%

2027: 55%

2028: 46%

2029: 37%

2030: 28%

2031: 0%

Op de website van zelfopwekken.nl staat de regeling in detail uitgelegd. Dus als je nu snel kiest voor de plaatsing van zonnepanelen, kun je nog tot 2031 voordeel hebben van de salderingsregeling. Daarna krijg je nog steeds een vergoeding voor de stroom die je in voorjaar, zomer en najaar teruglevert aan het elektriciteitsnet. Het voordeel van zelf energie opwekken met zonnepanelen blijft.

Na 2031: meer zonnestroom zelf verbruiken

Na 2031, of eigenlijk al vanaf 2025, wordt het geleidelijk aan interessant om de zelf opgewekte stroom ook daadwerkelijk zoveel mogelijk zelf te verbruiken. In de toekomst zullen we met z’n allen steeds meer elektrische stroom gaan gebruiken in plaats van gas. Bijvoorbeeld voor verwarming van het huis, koken en het verwarmen van water. Denk aan warmtepompen, inductieplaten en elektrische boilers. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om zelf de zonnestroom te gebruiken. Zie hiervoor een aantal tips voor het zelf verbruiken van je opgewekte zonne-energie.