Zonnepanelen op afbetaling

Op dit moment zijn zonnepanelen populairder dan ooit tevoren. Huiseigenaren, VVE’s en woningbouwstichtingen zijn druk aan het kijken of en waar er zonnepanelen op het dak geplaatst kunnen worden. De torenhoge energieprijs momenteel leidt ertoe dat de terugverdientijd van zonnepanelen flink verkort wordt. Tel daarbij op dat de salderingsregeling nog geldt tot en met 31-12-2024 (waarna deze langzaam wordt afgebouwd) en je ziet dat iedereen op dit moment aan het kijken is om zonnepanelen aan te schaffen. De grootste drempel hierbij is de investering.

Investering & kosten

Hoewel de kosten voor zonnepanelen met de huidige energieprijs en de salderingsregeling er momenteel al binnen 5 jaar uit zijn, moet je bij 10 zonnepanelen al snel rekenen op een investering van ongeveer €6000. Gelukkig zijn er meerdere manieren om zonnepanelen op afbetaling aan te schaffen. Hoewel je over een lening goed moet nadenken, is bij zonnepanelen het voordeel dat je stroomkosten (grotendeels) verdwijnen en dat je in plaats daarvan de afbetaling van je lening betaald. Zo hoeft het in je huishoudboekje niet voor extra kosten te zorgen en ben je na het afbetalen van de zonnepanelen grotendeels vrij van stroomkosten.

Lening zonnepanelen

Zonnepanelen op afbetaling zijn door middel van een lening bij verschillende aanbieders mogelijk. Allereerst kun je het bij je hypotheek of bank aanvragen met een duurzaamheidslening of een bouwdepot op je hypotheek. Het voordeel is dat je niet een separate geldschieter hoeft te zoeken en alles onder een dak hebt, het nadeel is dat de bank vaak niet de goedkoopste aanbieder is.

Een alternatief is om een lening via een grote zonnepanelen leverancier aan te gaan. Aanbieders als GoVolt en Zonneplan hebben een samenwerking met financierders, waardoor zij zelf ook zonnepanelen op afbetaling aanbieden.

Warmtefonds

Als laatste optie heb je de mogelijkheid om via de overheid via het Warmtefonds een duurzaamheidslening aan te vragen. Het voordeel is dat je een zeer lage rente betaald én boetevrij extra mag aflossen. Een interessante optie, maar het is al eens voorgekomen dat het Warmtefonds een stop had op nieuwe lening aanvragen, dus geen zekerheid in of een lening bij het Warmtefonds altijd mogelijk is.