Je elektrische auto opladen met zonnepanelen

Met de huidige benzineprijzen is het natuurlijk heel aantrekkelijk om een elektrische auto aan te schaffen. Deze zijn over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar in de lange termijn kun je veel geld besparen met het elektrisch laden. Zeker wanneer je zonnepanelen in huis hebt! Het verschil tussen netstroom en stroom van zonnepanelen is ondertussen zo groot, dat je hier veel geld mee kunt besparen. In deze blog vertellen wij je hoe.

De laadpaal

Wanneer je thuis je auto wilt opladen heb je behalve elektriciteit natuurlijk ook een laadpaal nodig. In steden vind je deze vaak terug op de hoeken van de straat en kun je er makkelijk je auto aan opladen. Voor een privélaadpaal heb je echter een eigen oprit of terrein nodig. Dit omdat het verboden is om een laadkabel over de openbare weg te trekken. Zodra je een laadpaal thuis hebt geïnstalleerd kun je thuis je elektrische auto opladen.

Bij het aanschaffen van een laadpaal moet je goed opletten wanneer je zonnepanelen hebt. Standaard zonnepanelen maken namelijk geen onderscheid tussen netstroom en zonnepanelenstroom. Een slimme laadpaal controleert eerst altijd of er zonnestroom aanwezig is en kiest vervolgens voor deze stroom om je auto op te laden. Wanneer je je auto bijvoorbeeld ’s nachts oplaad of er meer stroom nodig is, kan de slimme laadpaal netstroom gebruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Om te kunnen uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je auto te kunnen opladen, zul je een aantal zaken van te voren moeten weten. Je zult bijvoorbeeld moeten schatten hoeveel kilometer je in één jaar rijdt. Het andere gegeven dat je van te voren moet weten is het aantal kilometer per kWh van je elektrische auto. Dit verschilt per merk. Tesla’s, Volkswagens en Hyundai’s rijden ongeveer 6,5 kilometer per kWh. De grotere elektrische auto’s als een Audi of Jaguar rijdt ongeveer 4,3 kilometer per kWh.

De berekening van het aantal benodigde zonnepanelen is als volgt: deel het aantal kilometers per jaar door het verbruik van je auto in kilometer per kWh. Dit deel je vervolgens door 350.
Bijvoorbeeld: stel je rijdt 20.000 kilometer per jaar en je verbruik is 5,5 kilometer per kWh. De berekening ziet als volgt uit: (20.000 / 5,5) / 350 = 10,4 zonnepanelen.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Met de bovenstaande gegevens kun je ook de totale besparing berekenen door gebruik te maken van zonnepanelen. Extra gegevens die nodig zijn, zijn onder andere de huidige netstroom prijs en de zonnepanelenstroom prijs. Voor het gemak gaan we even uit van respectievelijk € 0,45 en € 0,07 per kWh. De besparing per kWh is dus 38 cent. Per jaar is de besparing: 20.000 / 5,5 x 0,38 = € 1.382,- per jaar.

Door het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een elektrische auto kun je zoals je ziet veel geld besparen. In veel delen van Nederland, met name in de zuidelijke provincies, schijnt vaak de zon. Wanneer je dus over zonnepanelen in Limburg beschikt, bespaar je met een elektrische auto al snel honderden euro’s!