Is een (elektrische) taxi soms de duurzamere keuze?

Een taxi nemen kan een handige en duurzamere optie zijn dan het bezitten van een eigen auto. In dit artikel bespreken we de voordelen van het nemen van een taxi en waarom dit een duurzamere keuze kan zijn. Daarnaast bespreken we de opkomst van elektrische taxi’s en geven we informatie over de gemiddelde kosten per kilometer van een taxi in Amsterdam en hoe je de ritprijs zelf kunt berekenen.

Voordelen van een taxi

Het nemen van een taxi heeft een aantal voordelen ten opzichte van het bezitten van een eigen auto. Een taxi nemen is bijvoorbeeld veel gemakkelijker en comfortabeler dan zelf rijden, vooral als je in een drukke stad woont. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplek, het betalen van parkeerkosten of het onderhouden van je auto. Daarnaast is het nemen van een taxi een duurzamere keuze, omdat je geen uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door je eigen auto te gebruiken.

Opkomst van elektrische taxi’s

De laatste jaren is er een sterke opkomst van elektrische taxi’s, wat een belangrijke stap is in de richting van een duurzamere toekomst. Elektrische taxi’s stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en zijn dus veel beter voor het milieu dan conventionele taxi’s. Bovendien zijn elektrische taxi’s vaak stiller en comfortabeler dan conventionele taxi’s, waardoor het een nog aantrekkelijker optie is.

Gemiddelde kosten per kilometer van een taxi in Amsterdam

In Amsterdam zijn er veel verschillende taxibedrijven die allemaal verschillende tarieven hanteren. Gemiddeld kost een taxirit in Amsterdam tussen de 1,65 en 2,40 euro per kilometer, overigens is een taxi Den Bosch of iedere andere stad in Nederland ongeveer even duur. De exacte kosten kunnen afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het tijdstip van de dag, de afstand van de rit en het soort voertuig dat je kiest.

axibedrijfKosten per kilometer (gemiddeld)
Uber€ 1,65 – € 2,10
TCA€ 2,10 – € 2,40
Staxi€ 2,00 – € 2,20
Taxi Electric€ 2,15 – € 2,60

Hoe je de ritprijs zelf kunt berekenen

Als je wilt weten hoeveel een taxirit in Amsterdam kost, kun je de ritprijs berekenen met behulp van de tarieven van het taxibedrijf. Om de ritprijs te berekenen moet je rekening houden met de startprijs, het kilometertarief en de eventuele toeslagen. De startprijs is het bedrag dat je betaalt wanneer de taxichauffeur begint te rijden. Het kilometertarief is het bedrag dat je betaalt per gereden kilometer. Daarnaast kunnen er nog toeslagen zijn, bijvoorbeeld voor het gebruik van een taxi op feestdagen of ‘s nachts.