ANWB Energie of Budget Energie?

We kennen ANWB vooral van de wegenwacht en de verzekeringen voor de auto en de fiets. Menig autobezitter heeft een abonnement op een van de diensten van de aanbieder. Maar kan zo’n aanbieder ook goed zijn in het aanbieden van groene stroom, of kun je beter kiezen voor een aanbieder als Budget Energie die zijn sporen al heeft verdiend?

ANWB Energie: stroom en gas tegen de werkelijke inkoopprijs

ANWB Energie heeft niet veel keuze als het gaat om energiecontracten. Er is maar één contract mogelijk: het dynamische energiecontract. Daardoor neem je gas en stroom af tegen één tarief, de inkoopprijs. Volgens de aanbieder is dat een stuk goedkoper dan een vast energiecontract. Als je je energieverbruik slim plant, kun je nog meer besparen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de was of het opladen van een elektrische auto. ANWB belooft geen winst te maken op je energieverbruik.

Bovendien belooft de aanbieder volledig transparante tarieven, zodat je precies weet op welke uren elektriciteit het goedkoopst is. Dat heeft ook een nadeel: je weet niet precies hoe hoog je maandelijkse kosten voor energie zijn. Gaan de prijzen naar beneden, dan profiteer je van lagere prijzen. Gaan de kosten door spanningen in de wereld omhoog, dan merk je dit meteen aan de kosten van energie en gas. Dat terwijl je bij een vast contract of variabel contract wel zekerheid hebt en niet meteen de harde klappen van dure energie hoeft op te vangen. ANWB belooft eigenaren van zonnepanelen dat zij niet te maken krijgen met terugleverboetes.

Hoe zit het met Budget Energie?

Wil je liever wel beschermd zijn tegen extreme schommelingen van prijzen op de energiemarkt? Dan is een dynamisch contract misschien niet de beste keus, al biedt Budget Energie deze wel aan. Gelukkig kun je bij deze aanbieder ook nog kiezen voor een vast contract met een looptijd van 1 jaar of 3 jaar. Bovendien heb je de keuze om een variabel contract af te sluiten. De prijzen veranderen dan eens per maand. Dat heeft als voordeel dat je toch een goedkoop contract hebt, ook als de prijzen een paar weken per maand hoger zijn. Je hebt dus meer zekerheid en weet waar je aan toe bent.

Bovendien heeft Budget Energie regelmatig leuke acties, zoals bijvoorbeeld gratis stroom tussen bepaalde periodes. Alle energie, zowel stroom als gas, is volledig duurzaam en 100 procent groen. Uiteraard betaal je wel energiebelasting over je verbruik. Inmiddels hebben al meer dan 1 miljoen klanten voor Budget Energie gekozen.

Dankzij transparantie over het stroometiket en samenstelling van het contract, is Budget Energie een van de duidelijkste aanbieders, zeker in vergelijking met ANWB Energie. Verder profiteer je nog eens extra als je ook een Budget Thuis Alles-in-een-pakket en Budget Mobiel Sim Only hebt afgesloten. Je krijgt dan tot wel 17,50 euro per maand korting op het maandbedrag.

Welke optie adviseren jullie?

De keuze tussen ANWB Energie en Budget Energie hoeft niet lastig te zijn. Bij ANWB Energie heb je namelijk een stuk minder te kiezen dan bij Budget Energie. Bij de ANWB kun je alleen een dynamisch energiecontract afsluiten. Bovendien dien je dan ook je energieverbruik aan te passen. Zo moet je rekening houden met wanneer je de was doet of je elektrische auto oplaadt. Doe je dit op de momenten dat de energieprijzen hoger zijn, dan ga je daar ook meer voor betalen. Bij Budget Energie kun je ook een dynamisch contract afsluiten, maar heb je wel meer duidelijkheid als je kiest voor een variabel contract of vast energiecontract. Uiteraard heb je dan wel te maken met langere looptijden. Weeg dus voor jezelf af wat je het belangrijkste vindt.