Slim omgaan met zonnestroom na de salderingsregeling 

Met name in het voorjaar, zomer en vroege najaar wek je veel zonnestroom op. Deze zonnestroom, die je meestal niet allemaal verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregel krijg je daar een gunstige prijs voor, namelijk net zoveel als je betaalt als je stroom van het net afneemt. De salderingsregel wordt naar verwachting tussen 2025 en 2030 afgebouwd. Maar ook daarna zullen zonnepanelen heel aantrekkelijk zijn. Ontdek hoe. 

Vanaf 2025 kun je de stroom van je zonnepanelen stapsgewijs minder salderen. Ieder jaar kun je iets minder salderen, tot aan 0% in 2031. In deze overgangsperiode krijgen eigenaren van zonnepanelen een vergoeding voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die je energieleverancier minimaal moeten geven voor elektriciteit die je niet kunt salderen. Dit gebeurt op basis van advies van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

En na 2030?

Na 2030 krijg je dus nog steeds een vergoeding voor de stroom die je aan het net teruglevert. Maar je krijgt minder dan je betaalt als je elektriciteit van het net afneemt. Dus is het dan slimmer om de zonnestroom meteen te verbruiken i.p.v. deze overdag aan het net terug te leveren. Want die energie hoef je dan niet meer te kopen. Dus zet die energieslurpers overdag aan. Bijvoorbeeld:

  • Draai wasjes overdag en gebruik ook de wasdroger als de zon schijnt. Zet ook de vaatwasser overdag aan. Dit scheelt al snel 5% van je verbruik.
  • Heb je een boiler voor warm water? Laat die dan overdag het warm water verwarmen. Dit geldt ook als je een warmtepomp hebt die tevens voor het warm water zorgt.
  • Als je een elektrische auto hebt en die staat overdag voor de deur, laad deze dan overdag op. Dat kan, afhankelijk van het accupakket al tussen de 10 – 30% van je zonnestroom verbruiken.
  • Heb je een robotstofzuiger? Ook die kan prima overdag de vloer stofzuigen.
  • Als je een gazon hebt, dan is het gras maaien met een elektrische grasmaaier in het zonnetje een mooie gelegenheid om je eigen stroom te verbruiken.
Ook interessant:   Stile Floors: de verscheidenheid aan vloermogelijkheden

Maar let wel een beetje op. Als je veel apparaten tegelijk aanzet en die gebruiken meer dan je op dat moment opwekt, dan verbruik je weer energie uit het net. Dus zet de apparaten gespreid over de dag aan. En let bij de aanschaf op de mogelijkheid om nieuwe apparaten met een tijdklok aan te schakelen.

Heb je nog geen zonnepanelen? Vraag dan nu om een vrijblijvende offerte bij Zelfopwekken.nl.