Wat doet de dag prijs van gas voor jouw bedrijf?

De gasprijs stijgt al maanden en heeft dit najaar een recordhoogte bereikt. Dit komt onder meer door de gestegen vraag en een tekort aan Russisch gas vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het historisch lage gasaanbod leidt tot torenhoge energierekeningen voor veel bedrijven. Wil je weten wat de huidige dag prijs van gas is, wat je in 2023 kunt verwachten en hoe jouw bedrijf kan besparen op gasverbruik? Lees dan snel verder.

Wat is de dag prijs van gas?

We beginnen bij het begin: je betaalt als bedrijf (en als consument) per kuub gas. Een kuub staat voor kubieke meter. Eén kubieke meter is een kubus van 1 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter lang gevuld met gas. De dag prijs van gas verschilt per energieleverancier. Volgens het CBS kost een kuub gas € 3,27 (gemiddelde prijs in oktober 2022). Dit is inclusief alle belastingen. Je kunt de actuele inkoopprijs van gas bekijken zoals die op de groothandelsmarkt geldt waar alle energieleveranciers inkopen.

Opbouw zakelijke gasprijs

De gasprijs is als volgt opgebouwd:

·   De gasprijs per kubieke meter: dit zijn variabele kosten die afhangen van je verbruik.

·   Vaste leveringskosten: deze staan vast, ongeacht je verbruik.

·   Belasting: je betaalt energiebelasting, opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en btw over het gas, de energiebelasting en ODE.

·   Netbeheerkosten: de netbeheerder berekent netbeheerkosten voor de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen naar de meterkast. Ook de huur van de meter zit in die prijs.

Waarom zijn de gas- en energietarieven gestegen?

Niet alleen de gasprijs is hoger dan ooit tevoren, energie in het algemeen is vele malen duurder geworden. Daar zijn verschillende oorzaken voor. In het voorjaar van 2022 zette de oorlog tussen Oekraïne en Rusland de energiemarkt op zijn kop. De levering van gas en olie aan Europa is onderdeel geworden van het conflict. Nederland krijgt sinds eind mei 2022 geen Russisch gas meer. Door de schaarste en onzekerheid stegen de prijzen steeds verder. Een andere reden is het beperkte aanbod van gas uit Groningen en andere landen. Veel vraag en weinig aanbod leidt tot hoge tarieven.

Ook interessant:   De 5 meest gestelde vragen over zonnepanelen beantwoord!

Dag prijs van gas verwachting 2023

Sinds augustus 2022 is er een daling te zien in de dag prijs van gas. De daling heeft meerdere oorzaken: de gasvoorraden zijn inmiddels aangevuld en er is voldoende vloeibaar gas beschikbaar. Bovendien is het voor de tijd van het jaar erg warm, waardoor we flink wat gas besparen. Door deze ontwikkelingen is er minder vraag, waardoor de energieprijzen zullen dalen.

Natuurlijk spelen de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne voor een groot deel mee. Denk aan het verloop van de oorlog in Oekraïne, nieuwe Europese sancties tegen Rusland en het verminderen of

geheel stopzetten van gasleveringen uit Rusland. Het is afwachten hoe het conflict ontwikkelt in 2023 en wat dit doet met de gas- en energieprijzen.

3 tips: zo verlaag je het gasverbruik van jouw bedrijf

Wil je de gaskosten van jouw bedrijf verlagen? Hieronder geven we drie handige tips.

1. Maak ruimtes tochtvrij. Een simpele maar zeer effectieve maatregel: plaats tochtstrips aan de onderkant van deuren en langs de kieren van ramen. Zo blijft warme lucht binnen en koude lucht buiten. 

2. Installeer een klokthermostaat. Vaak staat de verwarming in kantoren en gebouwen onnodig lang aan. Met een klokthermostaat los je dit probleem op: de verwarming gaat automatisch aan én uit. Stel de temperatuur in op maximaal 19 graden.

3. Investeer in een elektrische stoomketel. Deze leveren meer rendement op, hebben lagere onderhoudskosten en warmen binnen drie minuten op.