Vast, variabel of toch dynamisch? Wij helpen je op weg

Hoe maak je een keus tussen diverse energieleveranciers? Natuurlijk is de prijs een van de belangrijkste factoren, maar er speelt meer. Kies je voor vastigheid of de flexibiliteit van een variabel contract. Of past een dynamisch contract het best bij jouw persoonlijke omstandigheden? Daarnaast is groene energie voor velen een belangrijke afweging. We zetten de verschillen en de voor- en nadelen voor je op een rij.

Vast contract

Met een vast contract heb je zekerheid in je lasten. Bij het afsluiten van je contract wordt de energieprijs voor een periode vastgezet, dit is meestal voor één, drie of vijf jaar. Je betaalt gedurende deze periode dezelfde prijs per kWh, ongeacht veranderingen in de marktprijzen. Stabiliteit en voorspelbaarheid zijn hier de grootste voordelen.

We weten allemaal de periode nog dat de energieprijzen in korte tijd enorm stegen, dit heeft dan geen effect op jouw maandelijkse lasten. Hier staat tegenover dat als de energieprijzen dalen, je niet profiteert van dit voordeel. Als je wilt overstappen naar een goedkopere aanbieder moet je vaak een opzegvergoeding betalen, je flexibiliteit is dan minimaal.

Variabel contract

Bij een variabel contract kan de prijs van energie een of twee keer per jaar veranderen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Dit type contract biedt meer flexibiliteit, vooral als je verwacht dat de energieprijzen zullen dalen. Een groot voordeel is dat je niet gebonden bent aan een lange looptijd, wat handig is als je in de nabije toekomst bijvoorbeeld wilt verhuizen. Het nadeel is de onzekerheid; als de energieprijzen stijgen zal dit zeker een effect hebben op je maandlasten.

Dynamisch contract

Een dynamisch contract, of een flexibel energiecontract, is relatief nieuw op de markt. Hierbij wordt de energieprijs per uur vastgesteld op basis van vraag en aanbod op de energiemarkt. Je betaalt wat de energie op dat moment kost. Dit betekent dat je op sommige momenten van de dag goedkoper uit kunt zijn dan op andere. Het grootste voordeel is dat je volledig kunt profiteren van momenten met lage energieprijzen, vooral als je in staat bent je energieverbruik hierop aan te passen.

Midden op de dag je wasmachine laten draaien kan flink veel goedkoper zijn dan in de avond, maar dan moet je wel thuis zijn om je machine aan te zetten. Het nadeel is dat je te maken krijgt met meer prijsfluctuaties, wat het lastig kan maken om je energiekosten nauwkeurig te voorspellen. En als je altijd na kantoortijden thuis energie gebruikt, weet je zeker dat je in de hoge prijscategorie valt. Hoe duur energie is op een specifiek moment op de dag, is terug te vinden in een app van de energie aanbieder.

Kiezen maar!

De keuze voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract hangt duidelijk af van je persoonlijke situatie. Zoek je zekerheid, dan is een vast contract de beste keuze. Voor meer flexibiliteit is een variabel contract aantrekkelijker, terwijl een dynamisch contract geschikt is voor wie actief zijn energieverbruik kan afstemmen op de marktomstandigheden. De thuiswerkers bijvoorbeeld. Heb je duidelijk wat voor jou het beste past? Dan kan je de prijzen van energie vergelijken en op zoek naar de beste aanbieder voor jou.

Ook belangrijk; Groene energie

Naast de keuze voor het type contract, kan ook de keuze voor groene energie een belangrijke overweging zijn. Steeds meer consumenten kiezen bewust voor energie die wordt opgewekt uit bijvoorbeeld de zon. Soms opgewekt op een eigen dak, maar als dit niet tot de mogelijkheden behoort kan het ook heel goed via een groene energieleverancier. Het is wel zo dat groene energie vaak net iets duurder uitvalt per kWh, maar je draagt bij aan een duurzamer milieu en een groenere toekomst.