Energieprijs tegemoetkoming 2022

Bijna ieder jaar verandert de prijs van energie. Maar hoe zit het met de belasting die je betaald op je energieverbruik?

Energiebelasting

De belasting op energie die je verbruikt wordt in 3 delen opgesplitst. Ten eerste de opslag van duurzame energie. Ten tweede de energiebelasting en als laatste de teruggave belasting. Je betaalt dus niet alleen belasting, je krijgt ook geld terug. In 2022 wordt dit bedrag 825,- euro, dit was eerst 560,- euro. Is dit te mooi om waar te zijn? Lees dan verder, we proberen zo goed mogelijk uit te leggen hoe het precies zit.

Energieprijs tegemoetkoming per huishouden

De prijzen zijn in een relatief korte tijd flink gestegen. Dit betekent natuurlijk een hogere energie rekening. Daarom heeft het Kabinet besloten om dit via de energie belasting te compenseren. De belasting energie wordt verlaagt wat kan oplopen met een verschil van 400- euro per jaar. Op de elektriciteit die je verbruikt zit ook een belastingtarief. Dit word in 2022 6,9 cent per kW minder dan vorig jaar. Dit scheelt dan ongeveer 160,- euro per jaar op de eindafrekening, afhankelijk van wat je verbruikt natuurlijk. De energie belasting op aardgas is echter wel gestegen sinds het klimaatakkoord in 2019. Het doel hiervan is dat mensen hun huis nog beter gaan isoleren. De energie belasting op aardgas stijgt juist met 2 cent per kuub. Dit zou betekenen dat je ongeveer 23,- per jaar meer betaalt. Het gaat hier om de prijzen voor de belasting dus niet op het verbruik van energie zelf. De prijzen zijn gestegen dus is de compensatie van het Kabinet niet volledig. Aan de ene kant worden de prijzen hoger en aan de ander kant gaan de prijzen naar beneden en krijg je geld terug.

Wat betekent het voor jou in 2022

Het Kabinet wil huiseigenaren stimuleren om huizen te isoleren. Heb je wat kunnen sparen? Dan is het zeker de moeite waard om te investeren in isoleren of in led verlichting. Zo verlaag je het co2 uitstoot en ook je maandelijkse rekening. Goed voor het milieu en je portemonnee. Er zijn zelfs subsidies die je kunt aanvragen om je woning te isoleren. Het kan zeker de moeite waard zijn om dit eens uit te zoeken hoe het voor jou zit.