Het is zover. Ook wij stappen over op dynamische energie. Om eerlijk te zijn hebben we in 2022 al dynamische energie gehad van Tibber, maar hebben we na het krijgen van zonnepanelen ervoor gekozen om weer voor een vast contract te gaan. Dit omdat we niet goed konden inschatten en beoordelen of we met een dynamisch energiecontract wel optimaal konden profiteren van de salderingsregeling. Destijds stonden er nog weinig reviews en ervaringen over dynamische energiecontracten in combinatie met zonnepanelen en de salderingsregeling online, waardoor we voor de veilige optie zijn gegaan met een vast contract.
Inmiddels zijn we 2 jaar verder en is er veel meer bekend. De afgelopen 2 jaren hebben we keihard aan Energieprijzengids.nl gewerkt om zo goed mogelijk dynamische energie ook aan jou uit te leggen en de verschillende leveranciers te reviewen. Nu ons vaste contract op 1 juli 2024 afloopt, konden we dan ook niet anders om op zoek te gaan naar de dynamische energieleverancier die het beste bij ons past. Daarom gaan we in deze blog in op wie we zijn, hoe ons huishouden eruit ziet, hoe ons energieverbruik is en natuurlijk: voor welke leverancier gaan we kiezen?
Wie zijn we?
De eigenaar van de website ben ik, Chris. Samen met mijn vrouw en twee kinderen wonen we in Meppel in een huis uit 2016, die we in 2022 hebben gekocht. Een fantastische tussenwoning die volgens de hoogste duurzame bouwnormen is gebouwd. Helaas net te vroeg voor een (bodem)warmtepomp zoals we nu bij de nieuwbouwhuizen zien, maar wel aangesloten op een bio-massa centrale die zorgt voor onze warmte en koeling in de vloerverwarming en tapwater (een lokale en kleine variant van stadsverwarming, namelijk Meppel Energie). We hebben twee jonge kinderen en vinden duurzaamheid belangrijk, maar wel in combinatie met onze eigen portemonnee.
Het was dan ook een wens van ons om zo snel mogelijk na verhuizen zonnepanelen aan te schaffen. Met de onzekerheid van de salderingsregeling toen al in ons hoofd, wilden we zo snel mogelijk de panelen op het dak om zo lang mogelijk te kunnen profiteren van de salderingsregeling. In okt-2022 hebben we 10x 400Wp zonnepanelen op het dak laten plaatsen op het oosten. Niet ideaal volgens de geleerden, maar doordat de andere kant van het dak een jaar later nog verbouwd ging worden met een dakkapel, de enige optie om zo snel mogelijk zonnepanelen te laten installeren. De zonnepanelen hebben we bij Zonneplan besteld. Voornamelijk omdat ze een van de goedkoopste waren, in combinatie met goede garantievoorwaarden en de slimme Zonneplan app. Het hielp wel mee dat Zonneplan uit Zwolle komt – wat vlakbij Meppel ligt – we vinden lokaal kopen namelijk ook belangrijk.
Ons verbruik
Inmiddels wonen we 2 jaar in ons huis en hebben we ruim 1.5 jaar zonnepanelen, zodat we een goed beeld hebben van ons stroomverbruik en onze stroomopwekking. We hebben een ‘van het gas’ huis door de aansluiting op Meppel Energie voor onze verwarming, daar kunnen we niet overstappen omdat het een lokale bio-massa centrale is; dus we focussen ons in onze overweging alleen op dynamische stroom en niet gas.
Verbruik
Ons jaarverbruik ligt rond de 2.700kWh. We zien sinds de komst van ons tweede kind een lichte stijging in verbruik, doordat we de kinderkamers in de winter elektrisch bijverwarmen in plaats van met de vloerverwarming. Dit omdat we meer kWh opwekken dan dat we verbruiken en zolang de salderingsregeling nog bestaat een goedkope manier om de kinderkamers in de winter ‘s nachts op comfortabele temperatuur te hebben. We hebben geen elektrische auto, airco of andere grootverbruikers. De wasmachine en droger staan zo ongeveer 24/7 aan met 2 kleine kinderen en we koken elektrisch; daar zit vooral ons verbruik.
Opwek
Met dus 10 zonnepanelen op het oosten van 400 Wp hebben we een opwek van 3000-3200 kWh per jaar. Via de Zonneplan app kunnen we mooi het totaal opwek zien, dus dit is een screenshot van de opgewekte kWh van 2023: 3154 kWh in totaal.
Doordat we de zonnepanelen op het oosten hebben liggen, hebben we een opwek parabool die afwijkt van het gemiddelde huishouden, omdat we vanaf zonsopgang direct de zon recht op ons dak hebben en pas na het middaguur de zon ‘over het dak’ kantelt via het zuiden naar het westen. Dit is ideaal voor dynamische energieprijzen, doordat de meeste Nederlanders hun zonnepanelen op het zuiden hebben liggen en hun piek om 14:00 is. Hierdoor kunnen wij tegen een gemiddeld hogere kWh prijs de zonnestroom terugleveren. Dat is in ieder geval het idee, dat moeten we gaan ervaren de komende maanden als we zijn overgestapt!
Piekvermogen
Zie hier een screenshot van de Zonneplan app van onze opwek op vrijdag 10 mei 2024. Je ziet dat onze piek tussen 09:00-11:00 ligt. In de zomermaanden als de zon nog hoger staat, ligt ons piekvermogen nog iets hoger en is de maximale opbrengst per dag 24,0 kWh ongeveer.
Voor welke leverancier gaan we?
In 2022 hebben we dus al gebruik gemaakt van dynamische energie, destijds via Tibber. Een prima ervaring met een heel fijne app, waar je veel slimme apparaten op kunt aansluiten om te bedienen. Onder andere onze Philips Hue lampen en elektrische verwarming op de kinderkamers konden we erop aansluiten, maar uiteindelijk was het niet veel meer dan een gimmick. We konden ons verbruik er niet op sturen, omdat de verwarming voor de kinderkamers ‘s nachts sowieso aan moet in de winter – de prijs had dan geen invloed.
Het was voor ons uiteindelijk een keuze om weer terug te gaan naar Tibber – want bekend – of over te stappen op Zonneplan Energie. Aan de ene kant omdat we al Zonneplan zonnepanelen hebben en we dan alles in 1 app & ecosysteem hebben. Aan de andere kant omdat we zien dat Zonneplan steeds meer slimme ontwikkelingen doet met een thuisbatterij, laadpaal en nu ook Powerplay voor zonnepanelen. Powerplay moet ons geld opleveren door Zonneplan te laten bepalen of we bij negatieve energieprijzen de zonnepanelen automatisch laten uitschakelen: niet alleen om negatieve stroomprijzen te voorkomen, maar door de grootte van Zonneplan kunnen ze dan ook handelen op de onbalansmarkt. Nog een beetje ongrijpbaar, maar daar gaan we ons de komende maanden in verdiepen en vanzelfsprekend delen we iedere maand een update. Wat is ons verbruik geweest, wat is onze opwek geweest en tegen welke gemiddelde kWh prijs is dat voor beiden geweest. Ook gaan we gebruik maken van Powerplay voor onze zonnepanelen om te zien of we daar ook nog een financieel voordeel kunnen halen!
Zonneplan Energie here we come! Blijf ons volgen en schrijf je in op de nieuwsbrief, zodat je iedere maand automatisch een update ontvangt van onze ervaring met dynamische energie.