#2 – Vanaf nu zijn we Zonneplan Energie klant

Per 1 juli is ons dynamische energiecontract ingegaan bij Zonneplan Energie. In onze vorige blog hebben we onze overwegingen uitgelegd om te kiezen voor Zonneplan Energie en nu we een aantal dagen klant zijn nemen we je graag mee in onze eerste indruk op de app en werkwijze van Zonneplan. Dat begint met een korte toelichting over het aanmeldproces om klant te worden, waarna we de app voor dynamische energie en dynamische gas induiken en last but not least ook Powerplay van Zonneplan kort toelichten. Hier hebben we een aparte blog over geschreven, omdat dit in de basis heel simpel is maar toch best wat uitleg vergt om goed te snappen.

Klant worden bij Zonneplan Energie

Doordat we al zonnepanelen hebben van Zonneplan, zagen we in de Zonneplan app onderaan altijd ook al het icoontje voor Zonneplan Energie. Hier klikken we op en dit leidt ons naar de website van Zonneplan om ons aan te melden als Energie klant. We vullen hier onze gegevens in en op basis van onze NAW gegevens geeft Zonneplan een schatting van het verbruik. Dit is relevant, omdat Zonneplan de verwachte jaarkosten energiebelasting evenredig verspreidt over 12 maanden. Je betaald gewoon de dynamische energieprijs per uur, maar de energiebelasting wordt evenredig verdeeld zodat er minder schommeling is in het maandbedrag. Hier volgende maand meer over bij onze eerste factuur.

P1 meter Zonneplan

Na het invullen van onze gegevens krijgen we de bevestiging van Zonneplan Energie dat we klant zijn vanaf 1 juli 2024 en dat de Zonneplan P1 meter wordt opgestuurd. Dit is een slimme meter die je moet inpluggen in de meterkast (in de zogeheten P1 poort). Hierdoor kan Zonneplan live je energieverbruik en energieopwek per seconde meten, zodat ze dit kunnen koppelen aan de dynamische uurprijs. Helaas is de P1 meter vertraagd en nog niet geleverd, waardoor we nog niet live inzicht hebben in ons verbruik. Zonneplan heeft gegarandeerd dat ze wel de dynamische uurtarieven kunnen toepassen, dus we wachten nog maar even geduldig af op de P1 meter.

De app van Zonneplan

De app van Zonneplan is eenvoudig samengesteld zodat deze een hoge gebruikersvriendelijkheid heeft. We hebben een aantal korte filmpjes gemaakt zodat je kunt zien hoe de app werkt.

Onderin de app zie je 5 icoontjes. De eerste – het blaadje – is het overzicht van de dynamische energieprijzen voor de komende 12 uren. Dit is een screenshot van 2 juli. Hier zie je dat woensdag om 15:00 de goedkoopste prijs was (€0.22 per kwh) en woensdag om 00:00 de hoogste prijs (€0.35 per kwh). De gasprijs is niet per uur maar per dag en 118ct voor 2 juli. Het tweede icoontje – de bliksem – moet je live energieverbruik laten zien en het derde icoontje je live gasverbruik. Helaas hebben we nog geen P1 meter die dit mogelijk maakt en we hebben een gasloos huis; dus hopelijk verdwijnt het gas overzicht nog.

Powerplay op zonnepanelen

Op 2 juli hebben we dit screenshot gemaakt, waarbij er warempel al Powerplay vergoeding is uitgekeerd. Voor een volledige uitleg van Zonneplan Powerplay verwijzen we je graag naar deze blog.

In de app kun je dus duidelijk zien wanneer onze Zonneplan One omvormer is uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat we minder kWh opwekken maar Zonneplan’s slimme Powerplay platform doet voor ons de berekening wat voordeliger is: terugleveren voor de dynamische uurprijs óf via Zonneplan Powerplay handelen op de onbalansmarkt.

Dit is pas na 2 dagen en €0.62 zorgt er niet voor dat we stoppen met werken, maar benieuwd hoe zich dit de komende maanden gaat ontwikkelen. We gaan je iedere maand meenemen in ons verbruik en de factuur van Zonneplan zodat je kunt meelezen met onze eigen echte ervaring.

Nexus thuisbatterij

Je vraagt je misschien af: maar Chris, er is ook nog een vijfde icoontje in de app?! Dat klopt, dan kom je bij de welkomstpagina voor de Nexus thuisbatterij. Deze hebben we (nog?) niet, wellicht in de toekomst. Ik kon de melding wegklikken, dus dat heb ik nu gedaan zodat die in het vervolg – zolang we geen Nexus hebben – niet meer tevoorschijn komt.

Psst: Zonneplan developers, ik zou het gas icoontje dan ook graag willen kunnen wegklikken omdat we deze ook niet gebruiken ;-)