Met de huidige dure energieprijzen is zwembadverwarming wellicht niet direct iets waar je aan wilt denken met het idee dat verwarming nogal een energie slurper is. Normaal gesproken zouden we het ook zeker met je eens zijn, ware het niet dat er nu solar zwembadverwarming beschikbaar is tegen een aantrekkelijke en betaalbare prijs. Hoe dit precies werkt gaan we je in deze blog uitleggen. Zo kun je niet alleen bij hoogzomer, maar ook al bij de eerste en laatste zonnestraaltjes van het seizoen genieten van een warm zwembad.
Wat is solar zwembadverwarming?
Zoals de naam wellicht al weggeeft, is solar zwembadverwarming een verwarming die werkt door middel van de zon. Anders dan bij zonnepanelen, waarbij de warmte wordt omgezet tot stroom voor je huis, wordt de warmte bij solar zwembadverwarming gebruikt voor het opwarmen van het water.
Alleen voor het rondpompen van het water gebruikt solar zwembadverwarming een kleine pomp die in de stopcontact gaat. Hierdoor verbruik je praktisch geen stroom, terwijl je zwembad wel heerlijk verwarmd wordt. Dit zorgt ervoor dat je ten opzichte van een traditionele zwembadverwarming op stroom letterlijk honderden euro’s per jaar bespaart aan stookkosten. Daarnaast is solar zwembadverwarming vanzelfsprekend ook een veel duurzamere keuze dan zwembadverwarming op stroom.
Hoe werkt dit precies?
De solar zwembadverwarming bestaat simpelweg gezegd uit zwarte matten waar leidingen doorheen lopen. Door de zonnestraling te absorberen, wordt het water dat door de leidingen in de matten gaat verwarmt. De zwembadverwarming zit met een pomp aangesloten op het zwembad, zodat al het water vanuit het zwembad door de solar zwembadverwarming loopt. Anders dan bij een afdekkap die warmte absorbeert, wordt dus niet alleen de bovenste laag van het water warm maar juist het hele zwembad.
Hoe werkt de installatie?
Je kunt de solar zwembadverwarming makkelijk uitrollen en aansluiten op de pomp en het zwembad. Afhankelijk van hoe groot je zwembad is kun je uitrekenen hoeveel matten solar zwembadverwarming je nodig hebt. Vervolgens kun je bepalen of je het zwembad langere tijd wilt laten staan, dan is het een optie om de solar matten bijvoorbeeld op het tuinhuis te monteren zodat ze niet in de tuin ruimte nemen.