Besparen, in de huidige tijd waarin alles duurder wordt willen we natuurlijk allemaal. Zo kunnen we besparen op onze boodschappen, abonnementen, maar natuurlijk ook op onze kosten voor gas en elektra. Naast het feit dat je ook gewoon je thermostaat een graadje lager kunt zetten, zijn er ook veel mogelijkheden om te besparen met je CV-ketel zelf. Dit is daarnaast niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door minder te verbruiken, verlaag je de uitstoot van CO2. Dus wil je weten hoe je dit kunt doen, dan hebben we enkele handige tips voor je.
Zo verbruikt jouw CV-ketel minder stroom
Zelf minder stroom verbruiken is natuurlijk één ding, maar wat nu als we er ook voor kunnen zorgen dat de CV-ketel minder stroom verbruikt? Wist je namelijk dat er enkele mogelijkheden zijn, waardoor je het stroomverbruik kunt reduceren? Eén van de manieren waarop je dit kunt doen, is door de snelheid van de pomp van je ketel aan te passen. Dit kun je doen door de instellingen van de ketel door te lopen. Heb je een ketel van na 2015, dan regelt je ketel dit meestal zelf al. Wel is het goed te weten dat dit ook is toe te passen binnen houtbouw, zoals bijvoorbeeld een blokhut of vakantiehuisje.
Zo verbruik jouw CV-ketel minder gas
Nadat je aan de slag bent geweest om het stroomverbruik van je ketel te verminderen, is het nu tijd om datzelfde te doen voor het gas. Een eerste belangrijke stap, is door de leidingen te isoleren. Dit kun je eenvoudig zelf doen en het daarvoor speciaal geschikte materiaal kun je in iedere bouwmarkt kopen. Deze schuimrubber buizen hebben een opening, waardoor je ze alleen zelf op maat hoeft te maken. Daarnaast is het ook aan te raden om je CV-ketel op de Eco stand te zetten. Dit kun je eenvoudig doen door even de gebruiksaanwijzing van je ketel te raadplegen. De laatste stad, is het aanpassen van de temperatuur. Voor de mensen die vloerverwarming hebben is dit waarschijnlijk al gedaan. Heb je dit niet, dan is het aan te raden de temperatuur van de standaard 80 graden, terug te brengen naar 60 graden.

In 2022 voor het eerst kennis gemaakt met dynamische energie en direct overgestapt. Na in 2023 een uitstapje naar een vast contract, nu weer sinds juli 2024 een dynamisch contract. Het blijft een fascinerend onderwerp, waar ik veel kennis opdoe over dynamische energie en deze graag met jullie deel op Energieprijzengids.nl