Wat zijn dynamische energiecontracten?

Dynamische energiecontracten zijn een vrij nieuwe keuze voor mensen die hun energiecontract uitzoeken. Ze zijn anders dan vaste tarieven, die altijd hetzelfde blijven, en variabele tarieven, die af en toe veranderen. Bij dynamische tarieven veranderen de prijzen van energie steeds, omdat ze direct verbonden zijn met de actuele prijzen op de elektriciteits- en gasmarkten. Laten we eens kijken wat het precies inhoud!

Hoe werken dynamische energiecontracten?

Bij dynamische energiecontracten veranderen de stroomprijzen elk uur en de gasprijzen elke dag. Je weet dus pas een dag van tevoren wat de tarieven zijn. Met deze info kun je slim omgaan met je energieverbruik door bijvoorbeeld je apparaten te gebruiken als de prijzen laag zijn. Zo kun je besparen door bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten als stroom goedkoop is. Een voordeel van deze contracten is dat je geen extra kosten betaalt bovenop de energieprijs.  Je kunt eens kijken bij mijn energie leverancier voor meer informatie.

Voordelen van dynamische energiecontracten

Dynamische energiecontracten kunnen je geld besparen. Doordat je de energieprijzen in real-time ziet, kun je je energieverbruik plannen op de momenten dat de tarieven het laagst zijn. Dit is vooral handig als je makkelijk je energieverbruik kunt aanpassen. Een ander pluspunt is dat je alleen betaalt voor de energieprijs van dat moment, zonder extra kosten. Super handig dus om je energierekening te verlagen. Deze contracten komen vaak met handige tools, zoals apps waarmee je beter kunt begrijpen wanneer je het beste energie kunt gebruiken. Zo kun je weer slimme keuzes maken!

Risico’s van dynamische energiecontracten

Toch zijn er ook wat nadelen. Een groot risico is dat de energieprijzen heel snel kunnen veranderen. Als de prijzen op de energiemarkt plots omhoog gaan, bijvoorbeeld in de winter of tijdens een crisis, dan betaal je als consument meer voor je elektriciteit en gas. Ook kunnen je maandelijkse energierekeningen steeds anders zijn, omdat de prijzen voortdurend veranderen. In de winter kun je bijvoorbeeld veel meer betalen dan in de zomer. Dit kan het wat moeilijker maken om je uitgaven te plannen. De meeste energieleveranciers proberen dit wel op te lossen door elke maand een vast voorschotbedrag te vragen, zodat je niet ineens met hoge kosten wordt verrast.

Belang van een slimme meter

Je hebt ook een slimme meter nodig. Deze meter laat aan je energieleverancier zien hoeveel energie je gebruikt, zodat ze de juiste tarieven kunnen berekenen. Je moet wel toestemming geven zodat de leverancier je metergegevens kan uitlezen en kan zien wanneer je energie verbruikt.