Wat zegt een energielabel over een apparaat?

Ben jij op zoek naar een apparaat, dan is het je natuurlijk vast niet ontgaan dat hier ook een energielabel op zit. Dit zegt iets over hoe zuinig het apparaat is en dus hoeveel stroom het verbruikt. Wel zo prettig dus. Wat we namelijk vaak zien, is dat mensen kiezen voor een wat goedkoper apparaat, met een lager energielabel, waardoor ze op lange termijn duurder uit zijn dan wanneer ze direct in een energiezuinig apparaat hadden geïnvesteerd. Omdat er best nog wel wat vragen zijn rondom dit label, hebben we een aantal belangrijke zaken in dit artikel verder voor je uitgewerkt.

Wat is een energielabel?

We hebben het natuurlijk al even kort toegelicht, maar een energielabel is een label dat op basis van het stroomverbruik wordt toegekend aan een apparaat. Het label is verplicht voor verschillende soorten apparaten, waaronder koelkasten, wasmachines, drogers en televisies. Het energielabel geeft aan in welke energie ‘efficiëntieklasse’ het apparaat valt en hoeveel energie het apparaat gemiddeld verbruikt. Hierdoor kun je als consument een stuk bewuster een keuze maken of het apparaat wel of niet aansluit bij bijvoorbeeld het verbruik van stroom in huis. De reden dat dit label is ingevoerd, is om mensen er zich bewuster van te maken wat een apparaat nu eigenlijk verbruikt en ervoor te zorgen dat we kiezen voor een energiezuinig exemplaar.

De verschillende onderdelen van een energielabel

Het energielabel, dat wordt toegekend aan een apparaat, is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Deze onderdelen samen bepalen uiteindelijk in welke ‘klasse’ het apparaat valt. Zo wordt de klasse waarin het apparaat valt, aangeduid met letters, waarbij A+++ het meest energiezuinig is en D het minst. Naast de letters, wordt ook het energieverbruik op het label weergegeven in kilowattuur per jaar. Dit geeft een indicatie van het gemiddelde energieverbruik van het apparaat. Hoe lager het energieverbruik, hoe zuiniger het apparaat is. Het derde onderdeel van het energielabel is het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel. Dit geeft aan hoeveel geluid het apparaat produceert tijdens het gebruik. Je kent vast nog wel die koelkasten van vroeger, die tegenwoordig bij velen in de schuur staan en enorm brommen. Niet alleen verbruiken deze ontzettend veel stroom, maar maken dus ook een hoop lawaai.

Geef meer uit en bespaar

Veel mensen kiezen vaak toch voor de prijs en kijken wat minder kritisch naar het energielabel. Wat kan immers een klasse A en B nu met elkaar schelen? Nou dat kunnen we je vertellen en dat is enorm veel. Stel dat je kiest voor een koelkast met energielabel A, dan zal dit gemiddeld zo’n 100 tot 110 kWh per jaar verbruiken. Kosten met de huidige prijs ergens rond de 20 tot 40 euro. Kies je voor een energielabel B, dan is het verbruik al snel 120 tot 130 kWh. Een verschil van 20 tot 30 kWh per jaar. Kijk je hier bij alle apparaten kritisch naar, dan kan je dit al snel enkele tientallen euro’s per maand schelen.