Kan verwarmen met een petroleumkachel een goede besparing zijn deze winter?

Om de vraag direct te beantwoorden: ja, maar.. Een petroleumkachel kan zeker een goede besparing zijn voor de winter, zeker met de huidige gasprijzen. Toch is er in dit geval een maar, want een petroleumkachel heeft uitstoot waardoor je een rookkanaal afvoer zou moeten hebben om de uitstoot van CO en andere verbrandingsgassen naar buiten te kunnen afvoeren. Daarnaast is het gebruik van een petroleumkachel energiezuinig, maar de petroleum zelf is niet persé duurzaam. Daar is gelukkig een betere oplossing al voor, met petroleum zonder zwavel, dit zuivere petroleum die veel minder ruikt en veel minder uitstoot heeft.

Hoe gebruik je een petroleumkachel thuis?

Vaak zie je de petroleumkachel in een (sta)caravan, maar ook thuis is deze prima te gebruiken. Het voordeel is dat je heel gericht kunt verwarmen, waardoor je niet de centrale verwarming aan hoeft te hebben.

Zoals bij de inleiding al aangegeven, is een afvoer / rookkanaal bij een petroleumkachel aanbevolen om de gevaarlijke stoffen buiten te houden. Het beperkt ook de geur die petroleum afgeeft bij verbranding, maar daar kun je ook al iets aan doen door petroleum zonder zwavel te gebruiken. Is daar geen mogelijkheid toe, dan kun je nog steeds een petroleumkachel gebruiken. Zorg voor goede ventilatie en zoek een petroleumkachel met zuurstof beveiliging als je deze binnenshuis wilt gebruiken om brandgevaar te voorkomen. Daarnaast is een koolmonoxidemelder sterk aanbevolen, om vergiftiging tegen te gaan.  

Hoeveel kost het gebruik van een petroleumkachel?

Een petroleumkachel gebruikt ongeveer 1 liter petroleum per 5 uur. Met een gemiddelde prijs van grofweg €5 per liter, kun je dus een ruimte verwarmen voor €1 per uur. Hierbij gaan we er ook nog vanuit dat je de kachel constant aan hebt staan, wat absoluut niet hoeft. Een petroleumkachel wordt namelijk veel warmer dan bijvoorbeeld een elektrische kachel.

Ter vergelijking; een elektrische kachel van 2000watt, gebruikt 2000watt per uur en kan een gemiddelde woonkamer verwarmen. 2000watt is 2 kWh en met de huidige kWh prijs in Nederland van €0.80 betekent dit €1.60 kosten per uur om te verwarmen.

Wat zijn alternatieven?

Er zijn nog veel meer manieren om je huis goedkoper te verwarmen in de winter. Andere tips zijn bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrippen, kieren dichten, deuren dichthouden, radiatorfolie aanbrengen enzovoorts.