Al sinds een flink aantal jaren zijn netwerk aanbieders druk met het aanleggen van glasvezel internet door heel Nederland. Volgens KPN heeft meer dan 50% van de Nederlanders inmiddels toegang tot glasvezel internet en moet dit in 2025 boven de 80% liggen. Glasvezel internet is een doorontwikkeling van het netwerk, waarbij er nieuwe kabels gelegd moeten worden die glasvezel internet mogelijk maken. Ten opzichte van de oude ADSL verbinding via de coax kabel kan glasvezel veel sneller internet aan. Met de huidige tijden waarbij ook je televisie via internet gaat en veel apparaten met het internet verbonden zijn, is een snelle internetverbinding bijna een eerste levensbehoefte geworden. Samen met ikwilglasvezel.nl hebben we voor je onder elkaar gezet wat de voordelen en nadelen van glasvezel internet zijn.
Voordelen glasvezel internet
Zojuist hebben we het al kort aangehaald, maar het grootste voordeel van glasvezel internet is dat het veel sneller internet aan kan dan de oude manier van verbinden via een coax kabel. Dit betekent dat glasvezel ook toekomstbestendiger is. Mocht in de toekomst nog sneller internet noodzakelijk en beschikbaar zijn, dan is dit mogelijk via een glasvezel kabel. De coax kabel heeft het maximum van wat het aankan al bereikt, waarbij dit met glasvezel nog niet zo is.
De coax kabel geeft verbinding door middel van de koperen draad in het midden, waar glasvezel verbinding maakt door lichtsignalen door de kabel heen te sturen. Hierdoor is glasvezel ook veel minder storingsgevoelig en heb je een veel stabielere verbinding. Hierdoor is videobellen of gamen een stuk aangenamer bijvoorbeeld.
Nadelen glasvezel internet
Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het (nog) niet voor iedereen beschikbaar is. Hoewel het de planning is om heel Nederland te verbinden aan glasvezel internet, is het een mega klus voor de netwerk aanbieders omdat overal nieuwe kabels gelegd moeten worden. Alle straten moeten dus opengebroken worden bijvoorbeeld, waardoor dit een enorme opgave is.
Daarnaast is glasvezel internet vaak iets duurder dan internet via de coax kabel. Ga uit van ongeveer €5 tot €15 was glasvezel internet duurder is dan een oude verbinding. Hoewel internet en televisie abonnementen al duur genoeg zijn, is het voor jou de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Overigens hoef je geen gebruik te maken van glasvezel internet als dit wel is aangelegd. De ‘oude’ coax kabel ligt er nog gewoon, waardoor je ook nog gewoon gebruik kunt maken van internet via de oude bekabeling.