Alles over de BENG Berekening

In de snel veranderende wereld van vandaag wordt duurzaamheid steeds meer dan alleen een modekreet. Het is een onmisbare pijler geworden bij het ontwerpen en bouwen van de gebouwen waarin we wonen en werken. Een term die hierbij centraal staat, is BENG – Bijna Energieneutrale Gebouwen. Maar wat houdt BENG precies in, en waarom zou je overwegen een BENG berekening te laten maken?

Duurzaamheid in de bouw gaat verder dan het plaatsen van zonnepanelen op het dak of het isoleren van muren. Het is een holistische benadering die het hele ontwerp- en bouwproces doordringt. BENG staat aan de voorhoede van deze beweging. Het is een meetlat waarmee we de energie-efficiëntie van gebouwen beoordelen en een cruciale rol speelt in de transitie naar een koolstofarme samenleving.

Wat is BENG?

Het streven naar BENG heeft een brede impact op verschillende aspecten. Allereerst is er de ecologische winst. Door energiezuinige gebouwen te realiseren, verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast zijn er de tastbare voordelen voor de bewoners of gebruikers. Lagere energierekeningen en een comfortabeler binnenklimaat zijn slechts enkele van de voordelen die zij zullen ervaren. Bovendien stijgt de waarde van het vastgoed, aangezien de vraag naar duurzame woningen blijft groeien.

Het succesvol implementeren van BENG vereist expertise en nauwkeurigheid. Dit is waar professionals met kennis van zaken een cruciale rol spelen. Een BENG berekening laten maken is een verstandige investering die resulteert in een gebouw dat niet alleen voldoet aan de huidige regelgeving, maar ook voorbereid is op de toekomstige eisen op het gebied van energie-efficiëntie.

De voordelen van de BENG berekening

Het laten maken van een BENG berekening biedt tal van voordelen, zowel voor individuen als voor de samenleving als geheel.

  1. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Door te streven naar bijna energieneutrale gebouwen lever je een waardevolle bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering en de bescherming van ons milieu.

  1. Lagere energiekosten

Een gebouw dat voldoet aan de BENG-eisen verbruikt aanzienlijk minder energie, wat zich vertaalt naar lagere energiekosten voor de bewoners of gebruikers. Dit betekent meer financiële ruimte voor andere belangrijke uitgaven.

  1. Hogere waarde van het vastgoed

Een energiezuinig gebouw heeft een hogere marktwaarde. Potentiële kopers en huurders zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame en energiezuinige woningen, wat de vraag naar dit soort vastgoed doet stijgen.

  1. Voldoen aan regelgeving

In veel gevallen is het voldoen aan BENG-eisen verplicht gesteld door de overheid. Het laten maken van een BENG berekening zorgt ervoor dat je voldoet aan de geldende regelgeving en voorkomt mogelijke boetes of sancties.

Het proces van een BENG Berekening

Het proces van een BENG berekening is een grondige en complexe analyse die verschillende cruciale elementen van een gebouw in beschouwing neemt. Het begint met een diepgaande evaluatie van de gebouwschil, die de buitenste laag van een constructie omvat. Hierbij wordt gekeken naar isolatiematerialen, de dikte van muren, de kwaliteit van ramen en deuren en de algemene luchtdichtheid. 

Het samenvoegen van al deze gegevens en het berekenen van de BENG-indicator is een uitdagend proces dat expertise en nauwkeurigheid vereist. Daarom is het aan te raden om een professioneel bureau in te schakelen voor het maken van de BENG berekening. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring om dit complexe proces tot een succesvol einde te brengen. Zo kan een gebouw worden gerealiseerd dat niet alleen voldoet aan de huidige BENG-eisen, maar ook voorbereid is op de toekomst van duurzaam bouwen.