Alles over bewakingscamera’s voor thuis

bewakingscamera voor thuis

Je ziet het steeds vaker; bewakingscamera’s die niet alleen bij winkels en bedrijven hangen maar ook bij mensen thuis. Doordat bewakingscamera’s steeds voordeliger zijn geworden en we in huis steeds meer smart home toepassingen hebben, zijn beveiligingscamera’s een kleine stap om ook toe te voegen. Niet alleen als uitbreiding van je smart home, naast bijvoorbeeld slimme stekkers en slimme lampen, maar ook als extra beveiliging van je huis. Nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig al opgeleverd met HR+++ glas en ***-sloten, waardoor het voor inbrekers steeds lastiger wordt om in te breken. Echter is er bij bestaande huizen nog voldoende te winnen aan beveiliging.

Waarom bewakingscamera’s een goed idee zijn

Ook al heb je de beste sloten en is je huis daarmee moeilijk in te breken, zijn bewakingscamera’s nog steeds van toegevoegde waarde voor bijvoorbeeld de spullen in je tuinhuis, je auto op de oprit, enzovoorts. Met een bewakingscamera zorg je ervoor dat je huis 24/7 gemonitord wordt. Dit heeft twee functies. Enerzijds schrikt het de meeste inbrekers af. Als er twee identieke huizen naast elkaar staan en de een heeft bewakingscamera’s en de ander niet, is het voor een inbreker een makkelijke keuze waar ze naar toe gaan: het huis zonder bewakingscamera’s. Anderzijds zorgt het ervoor dat als er toch inbrekers zijn, de pakkans verhoogd wordt doordat de inbrekers letterlijk in beeld zijn.

Slimme bewakingscamera’s voor thuis

De beste bewakingscamera voor thuis is een zogeheten IP camera. Een IP camera – Internet Protocol camera – is verbonden met het internet, waardoor je de camerabeelden online live kunt zien. Daarnaast worden de videobeelden online opgeslagen in de cloud, waardoor je deze altijd nog kunt terugkijken. Voorheen had je een recorder nodig die de bewakingsbeelden fysiek op een harde schijf opsloeg. Hierdoor werden beelden vaak maximaal 28 dagen opgeslagen, omdat anders de harde schijf vol was.

Met een IP camera is de installatie van bewakingscamera’s een stuk eenvoudiger geworden. Je hebt zowel met bedrading als draadloze IP camera’s, waar wij toch voorstander zijn van een IP camera met een vaste verbinding door een internetkabel (UTP-kabel). Bij een draadloze camera ben je afhankelijk van de WiFi. Hoewel dit vaak 99,99% uptime heeft, kan een fout in de verbinding er ook voor zorgen dat de camera niet automatisch de verbinding kan herstellen.

De kosten van een bewakingscamera

Bewakingscamera’s – en we richten ons nu specifiek op de IP camera – zijn er in veel soorten en maten en daardoor ook in veel prijsklassen. Kort gezegd heb je een vaste camera, draaibare camera en een fish eye camera.

Vaste camera

De vaste camera zie je vaak bijvoorbeeld bij de voordeur aan de schuur hangen. Deze geeft dan een goed overzicht van de parkeerplaats en de deur(en), waardoor de camera ook verder niet hoeft te bewegen. Kosten van een vaste camera zijn gemiddeld €150.

Draaibare camera

Een draaibare camera kun je digitaal verstellen en bij automatische camera’s draait de camera automatisch mee als er beweging in het beeld gedetecteerd wordt. Dit is bijvoorbeeld handig in een grote ruimte als de woonkamer. Een vaste camera kan dan niet alles zien en door gebruik te maken van een draaibare camera heb je toch voldoende aan 1 camera in de ruimte. De kosten zijn gemiddeld tussen de €400 en €600.

Fish eye camera

Een fish eye camera heeft 360 graden beeld, waardoor deze een volledige ruimte zoals de woonkamer in beeld kunnen brengen. Een fish eye camera hang je in het midden van de ruimte, waarna de camera rondom de hele ruimte kan zien. Toegevoegde waarde dus ten opzichte van een vaste of draaibare camera en dat zie je terug in de prijs: gemiddeld tussen de €1000-€1500 voor een 360 graden fish eye.